Ingredience
- 1000 g jahody
- 350 g cukr krupice
- 1 Gelfix 3:1
- z 1 ks citrónová šťáva
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Jahody omyjeme, přendáme do kastrolu, rozmělníme šťouchadlem na brambory a dáme vařit na sporák (u plynového podložíme rozptylovací mřížkou). Odvážíme 350 g cukru. 2 lžíce z tohoto množství smícháme s Gelfixem. Když se jahody už asi 1 minutu vaří, vmícháme Gelfix s trochou cukru a vaříme další 2 minuty. Poté přimícháme cukr a citrónovou šťávu a za častého míchání vaříme ještě asi 3 minuty. |
2 Hotovo | Mezitím si ve vroucí vodě vyvaříme skleničky a všechno nádobí, které přijde do kontaktu s jahodovou kaší. Pomocí širokého trychtýře a naběračky vařící skleničky jahodovou směsí plníme (pod jahodami stále lehounce přitápíme). Utěrkou otřeme okraje, nejdříve vlhkým rohem a pak suchým, dosucha otřeme i víčko a zavíčkujeme. Skleničku postavíme asi na 5 minut dnem vzhůru, aby se zatáhlo. |