Ingredience
- 10 plátků Nori řasa
- 500 ml voda
- 350 g Sushi rýže
- 3 lžíce rýžový ocet
- 3 lžíce voda
- 1 lžička sůl
- 1 lžička cukr
Mangové pesto
- 100 g kešu
- 1 svazek čerstvá bazalka
- 1 ks zralé mango
- 1 stroužek česnek
- 1/2 dl olivový olej
- citrónová šťáva
- chilli koření
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Rýži důkladně propláchneme studenou vodou, nejlíp několikrát. Poslední vodu slijeme a zalijeme 500 ml vody čisté. Necháme půl hodiny stát. Potom přivedeme k varu a 2 minuty vaříme. Hrnec zabalíme do osušky a zachumláme, minimálně na půlhodinu, do peřin. Mezitím si připravíme nálev, svaříme sůl, cukr, vodu a ocet. Tímto nálevem zalijeme odpočatou rýži. Důkladně promícháme a necháme zchladnout. |
2 Hotovo | Kešu rozmixujeme v sekáčku nebo mixéru a nasypeme do misky. Mango omyjeme, oloupeme a rozkrojíme na dvě části. Jednu část nakrájíme na maličké kostičky a tu druhou rozmixujeme spolu s bazalkou, česnekem, olejem, solí, pepřem a chilli. Mangovou kaši promícháme s namixovanými kešu oříšky. |
3 Hotovo | Připravíme si sushimatku, což je podložka, která nám pomůže taštičky zabalit. Na ní položíme řasu Nori lesklou stranou dolů. Připravíme lžíci, vařečku a mističku s vodou, do které budeme oboje namáčet pro snadnější nanášení rýže. |
4 Hotovo | Doprostřed řasy navrstvíme vrchovatou lžíci rýže a rozetřeme jí na velikost asi 10x10 cm. Na rýži dáme vrchovatou lžíci pesta a na něj ještě trochu rýže. |
5 Hotovo | Prsty smočíme ve vodě a řasu kolem dokola zvlhčíme. Pomocí sushimatky přehneme vzdálené kraje přes sebe a zmáčkneme. Vzniklé krátké okraje zleva a zprava přehneme doprostřed a dlaněmi přitlačíme. Vytvoříme jakási psaníčka. |
6 Hotovo | Připraveno exkluzivně pro časopis Zdravé recepty. |