Ingredience
- 2500 g jedlé jeřabiny
- 800 g cukr krupice
- 5 ks hřebíček
- 2 ks celá skořice
- 1 badyán
- 0.5 bio citrón
Postup přípravy
Z tohoto množství bylo 13 malých skleniček.
Z přípravy mi zbylo dost nálevu, který jsem násleně přecedila, zahřála a použila jako nálev na mix ovoce do jiného kompotu.
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Jeřabiny otrháme, přebereme, opereme a namočíme přes noc do studené vody. |
2 Hotovo | Druhý den vodu slijeme. Na dno většího kastrolu nalijeme polovinu vody, přidáme jeřabiny, cukr, koření, omytý citrón i s kůrou (pokud není bio, slupku oloupeme) a zalijeme zbytkem vody. Na sporáku přivedeme těsně k varu. A pak vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme 40 minut. |
3 Hotovo | Před dovařením vyvaříme skleničky a víčka a všechno nádobí, které přijde do styku s jeřabinami. Z kompotu odstraníme citrón a koření. Horkou směsí naplníme připravené skleničky. Okraje otřeme cípem utěrky namočené ve vroucí vodě nebo čistém alkoholu. Vytřeme dosucha víčka a zavíčkujeme. |
4 Hotovo | Skleničky vložíme do kastrolu do horké vody, ve které jsme vyvářeli skleničky. Vrátíme do trouby a zavaříme při 90 st. C 10 minut. |