Ingredience
- 2250 g dýně Hokaidó
- 900 g cukr
- 8 ks citrón
- 5 ks pomeranč
- 2 hvězdičky badyán
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Dýni omyjeme, odstraníme semínka a nakrájíme na opravdu malé kousky, cca 0,5 x 1 cm. Kostičky nasypeme do velkého hrnce, zalijeme šťávou z 6 citronů, přidáme badyán a zalijeme vodou těsně k hladině. Necháme stát 24 hodin. Poté vodu scedíme do konve (je z toho výborná limonáda k okamžité konzumaci), zasypeme cukrem, přilijeme šťávu ze zbylých citronů a pomerančů, badyán necháme ještě louhovat (promícháme, ale vodu již nepřiléváme) a odstavíme na dalších 24 hodin. Potom dáme na sporák a vaříme přibližně 15 – 20 minut, do změknutí dýně (jakoby zprůhlední). |
2 Hotovo | Jestli už vám to teď přijde děsně dlouhé, jsme stále ještě na začátku :). V této fázi dýni opět scedíme, čímž nám vznikne další vedlejší produkt, celkem dobrý polosirup na ředění s vodou. Okapanou dýni rozvrstvíme na plechy (kolik se nám jich vejde do trouby) na pečící papír, ale jen na tenkou vrstvu, aby proschla. Do trouby se mi vešly 3 a zbytek na dvě menší skleničky jsem zavařila s troškou zbylého sirupu. A nastávají hodiny a hodiny sušení. Sušila jsem v troubě při 45 st. C s rotací vzduchu přes 40!! hodin. |
3 Hotovo |