Ingredience
- 400 g kapustabez silných žeber
- 300 g vařené ječné kroupy
- 2 stroužky česnek
- 1 cibule
- 2 vejce
- majoránka
- muškátový oříšek
- mletý kmín
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- strouhanka
- olej
Dip
- 150 g zakysaná smetana
- 80 g majolka
- 3 lžičky kremžská hořčice
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Kroupy propláchneme vlažnou vodou a v dostatečném množství osolené vody uvaříme doměkka, cca hodinu (krup vařím vždy víc, rozdělím do sáčků a uchovám v mrazáku k dalšímu použití). Z kapustových listů odřízneme silná žebra a uvaříme je v páře, cca 15 minut. Pak necháme vychladnout a osušíme. |
2 Hotovo | Cibuli, česnek, dvě třetiny uvařených krup a zchadlou kapustu umeleme v masovém mlýnku nebo rozsekáme elektrickým sekáčkem. Pak přidáme všechno koření, zbytek uvařených krup, 2 lžíce oleje, promícháme a ochutnáme. Případně doladíme dle vlastní chuti. Přidáme vejce, strouhanku dle potřeby a důkladně promísíme. |
3 Hotovo | Z připravené směsi utvoříme cca 14 karbanátků, které obalíme ve strouhance a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Povrch potřeme olejem pomocí mašlovačky. Karbanátky upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. dozlatova. Bude to trvat přibližně 30 minut. Můžete zvolit i méně dietní variantu a osmažit je na oleji na pánvi. |
4 Hotovo | Dip připravíme smícháním majolky se zakysankou a kremžskou hořčicí. Karbanátky jsou skvělé s chlebem ale i se zeleninovým salátem nebo bramborovou kaší. |