Ingredience
Karbanátky
- 500 g kapusta
- 120 g anglická slanina
- 100 ml mléko
- 3 stroužky česnek
- 2 vejce
- 2 rohlíkideálně celozrnné
- 1 cibule
- strouhanka
- sůl
- majoránka
- čerstvě mletý pepř
- olej
Na obalení
- 2 vejce
- polohrubá mouka
- strouhanka
Dip
- 180 g zakysaná smetana
- 100 g majolka
- 1 lžíce kremžská hořčice
Příloha
- brambory
- sůl
- kmín
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Kapustu rozebereme na listy (oschlé odstraníme) a každý zvlášť omyjeme. Naskládáme do kovové mísy nebo kastrolu a zalijeme horkou vodou. Minutu necháme stát a slijeme. Necháme ještě vystydnout na cedníku. |
2 Hotovo | Oloupeme brambory, nakrájíme na kostky, osolíme, okmínujeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Pak vodu slijeme, vhodíme máslo a necháme rozpustit. |
3 Hotovo | Rohlíky natrháme na kousky, nasypeme do misky a pokropíme mlékem. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kostičky a na troše oleje orestujeme dosklovata. Přidáme pokrájenou slaninu a rozdrcený česnek. Ještě chvíli opékáme. |
4 Hotovo | Kapustu a rohlíky vyždímeme a společně nahrubo posekáme v sekáčku (případně umeleme). Přidáme orestovanou cibuli, pepř, sůl, majoránku, vejce a dle potřeby strouhanku a zpracujeme těsto, které drží pohromadě. |
5 Hotovo | Na pánvičce rozehřejeme vyšší vrstvu oleje. Připravíme si tři hluboké talíře na trojobal - mouku/rozkvedlaná vejce/strouhanka. Z kapustového těsta utvoříme větší karbanátky, pořádně upěchujeme a obalíme v mouce, pak ve vejci a nakonec ve strouhance. Vložíme do rozpáleného oleje a osmažíme z obou stran dozlatova. |
6 Hotovo | V mističce si umícháme dip z majolky, zakysané smetany a hořčice. |