Ingredience
Korpus
- 150 g karamelové sušenky
- 60 g máslo
Krém
- 250 g mascarpone
- 200 g zakysaná smetana
- 175 g čerstvý sýr typu Philadelphia
- 50 g cukr krupice
- 30 g hladká mouka
- 2 vejce
- 1 lžíce citrónová šťáva
- špetka sůl
Karamel
- 100 g cukr krupice
- 50 ml šlehačka 33%
- 20 ml voda
- 20 g máslo
- špetka sůl
Na zdobení
- 2 karamelové sušenky
- maliny
- borůvky
- drcené pistácie
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Připravíme si korpus. Sušenky rozdrtíme v sekáčku a smícháme s rozpuštěným máslem. Dno formy vyložíme pečícím papírem a uchytíme boční obručí. Tu vymažeme máslem. Na dno namačkáme sušenkovou směs a vložíme do trouby vyhřáté na 150 st. C. Pečeme 10-12 minut. Z trouby se začne linout omamná vůně karamelu. |
2 Hotovo | Zatím si v kuchyňském robotu anebo mixérem smícháme mascarpone se zakysanou smetanou, čerstvým sýrem, cukrem a špetkou soli. Až se vše propojí na hladký krém, po jednom vmícháme vejce a nakonec po troškách hladkou mouku. Už šleháme jen lehce, aby se vejce a mouka promísily s krémem. Hmotu rozlijeme po předpečeném korpusu. |
3 Hotovo | Mřížku dáme doprostřed trouby a na ní opatrně položíme dortovou formu. Dolu pod mřížku dáme širší kastrol naplněný horkou vodou. Pečeme 15 minut při 150 st. C. Potom teplotu snížíme na 120 st. C a pečeme ještě asi 40 minut. Upečený dort necháme stát v otevřené troubě ještě 20 minut. A pak až jej vyndáme. Necháme úplně vystydnout. |
4 Hotovo | Připravíme karamel. Do vyššího malého kastrůlku nasypeme cukr, který rozvrstvíme po celém dně. Pokapeme vodou a při střední teplotě, bez míchání, zahříváme dokud cukr nezíská krásnou jantarovou barvu (od kastrolku se nevzdalujte, protože jakmile cukr připálíte, bude karamel hořký). Bude to pár minut trvat. Na povrchu se budou tvořit různě velké bubliny a postupně, hezky nenápadně začne cukr odspodu zlátnout. V této fázi zamícháme kovovou metličkou. |
5 Hotovo | Zatímco se cukr zahřívá, ohřejeme si šlehačku a nakrájíme máslo na kostičky. Do zlatavého karamelu opatrně vlijeme šlehačku a intenzivně metličkou mícháme (pozor, udělá to hodně horké páry). Nakonec postupně zamícháme kostičky másla. |
6 Hotovo | |
7 Hotovo |