Ingredience
Korpus
- 250 g karamelové sušenky
- 60 g máslo
Náplň
- 200 g bílá čokoláda
- 1 ks mascarpone
- 1 ks zakysaná smetana
- 1 ks šlehačka
- 1 lžička kakaové máslopříp. běžné máslo
- 0,5 sáčku želatina
Griliáš
- 50 g vlašské ořechy
- 50 g cukr
Na ozdobu
- 1 balení mochyně peruánská
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Dortovou formu na dně vyložíme pečícím papírem a boční obručí ho připevníme. |
2 Hotovo | Sušenky rozdrtíme v mixéru nebo v igelitu válečkem. Rozehřejeme máslo a smícháme se sušenkami. Vzniklou hmotu natlačíme na dno dortové formy. |
3 Hotovo | Bílou čokoládu se lžičkou tuku rozpustíme ve vodní lázni a smícháme s mascarpone a zakysankou. Želatinu rozpustíme dle návodu v trošce vody a těsně pod bodem varu stáhneme z plotny. Trochu směsi vmícháme do želatiny a následně jí přendáme do zbytku čokoládové hmoty. Důkladně promícháme. Vychlazenou šlehačku ušleháme a opatrně vmícháme do čokolády. Celé pak vylijeme na korpus a uhladíme. Zafreshujeme a necháme ztuhnout v lednici, ideálně přes noc. |
4 Hotovo | Cukr rozpustíme v malém kastrůlku, a když začne chytat zlatavou barvu, vmícháme do něj nahrubo posekané ořechy, které jsme předem nasucho opražili na pánvi. Promícháme a vylijeme na kus pečícího papíru. Necháme zchladnout a potom přikryjeme ještě jedním papírem, a taky utěrkou, a rozklepeme paličkou na maso. Vzniklým griliášem posypeme dort a ozdobíme mochyní. |