Ingredience
Karbanátky
- 750 g vepřové maso
- cca 50 ml studená voda
- 5 stroužků česnek
- 1 vejce
- 1 cibule
- 1 rohlík
- 1 lžíce majoránka
- 1 lžička sůl
- čerstvě mletý pepř
- na obalení strouhanka
- na smažení olej
Salát
- 400 ml masový vývar
- 8 brambory
- 6 jarní cibulka
- 5 kyselé okurky
- 2-3 lžíce vinný ocet
- 1 lžíce dijonská hořčice
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Dáme vařit brambory ve slupce. |
2 Hotovo | Mleté maso pomeleme na strojku, zároveň s ním pomeleme i oloupaný česnek. Zakápneme studenou vodou a důkladně promícháme. Pak úplně nakonec protáhneme mlýnkem i rohlík (tím částečně pročistíme mlýnek). Do směsi vyklepneme vejce, přidáme nadrobounko nakrájenou cibuli, sůl a koření. Důkladně promísíme a necháme chvilku odstát. |
3 Hotovo | Pokud děláme karbanátky z už namletého masa, rohlík nakrájíme na plátky a namočíme do vody. Do směsi pak přidáme vyždímaný rohlík, ale už nedáváme vodu. |
4 Hotovo | Zahřejeme vývar, aby byl horký. Metličkou v něm našlehám hořčici, vinný ocet a sůl. Uvařené brambory slijeme a ještě co nejvíc horké oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Nasypeme do horkého vývaru. Přidáme posekané okurky a jarní cibulku. Kdo má rád ostřejší, vymění jarní cibulku za červenou cibuli. |
5 Hotovo | V pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu oleje. Na hluboký talíř nasypeme strouhanku. Z masové směsi nabíráme kusy masa, v dlaních pevně uválíme, rozmáčkneme na tenčí placku a obalíme z obou stran ve strouhance. Vkládáme do rozpáleného oleje (trochu vyšší než střední teplota) a smažíme z obou stran dozlatova. |