Ingredience
Karbanátky
- 380 g červená řepa
- 250 g ječné kroupy500 g vařených
- 100 g jemné vločky
- 20 g lněné semínko
- 3 stroužky česnek
- 2 lžíce lahůdkové sušené droždí
- 1 vejce
- 1 lžička sypké polévkové koření Würzl
- máta
- chilli vločky
- římský kmín
- sůl
- olej
Dip
- 200 g tvaroh se smetanou
- 1 kyselá okurka
- 1 lahůdková cibulka
- 1 lžíce olivový olej
- 1 lžička javorový sirup
- 0,5 lžičky dijonská hořčice
- citrónová šťáva
- chilli vločky
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Začneme den předem tím, že si namočíme kroupy do chladné vody. A upečeme si i řepu. Omyjeme ji, osušíme, zabalíme do alobalu a upečeme v troubě doměkka. Bude to trvat cca 50 minut. Druhý den vodu z krup slijeme, doplníme čerstvou a uvaříme je doměkka (můžeme přidat kousek mořské řasy). |
2 Hotovo | Řepu oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přidáme uvařené kroupy, které předem přecedíme. Do směsi prolisujeme česnek, nadrhneme mátu a přidáme i ostatní ingredience - římský kmín, vejce, polévkové koření, chilli, lahůdkové droždí, vločky a len. Dle chuti osolíme. Důkladně promícháme a necháme čtvrt hodinky odstát. |
3 Hotovo | Plech vyložíme pečícím papírem a z těsta utvoříme karbanátky, které skládáme vedle sebe na plech. Povrch pokapeme olejem a karbanátky pečeme v troubě rozpálené na 180 st. C cca 25 minut. |
4 Hotovo | Zatímco se pečou karbanátky, připravíme si dip. Smícháme smetanový tvaroh s drobně pokrájenou okurkou a lahůdkovou cibulkou (včetně zelené části), ochutíme sirupem, citrónem, hořčicí, olejem, solí, pepřem a chilli. |