Postup přípravy
Původně to měly být karbanátky z kadeřávku, ale když jsem ho šla sklidit, zjistila jsem, že na něm hoduje nějaký škůdce. Vzala jsem zavděk mangoldem. Byly skvělé, jen ta barva není tolik sexy 🙂
- velká mísa listů mangoldu
- 100 g rýže
- půl šálku ovesných vloček
- 100 g slaniny
- 1 cibule
- 2 velké stroužky česneku
- 1 vejce
- 1 rohlík
- sůl
- pepř
- majoránka
- lžička sypkého polévkového koření Wuerzl (ze zdravé výživy)
- Gustin (kukuřičný škrob)
- olej
Rýži, množství menší skleničky, propláchneme, doplníme 1 a půl násobkem vody, osolíme a uvaříme doměkka. Cca 10 minut. Mangold důkladně opereme ve vodě a uvaříme ve vroucí vodě asi 3 minuty. Jeho objem se výrazně zmenší, takže je potřeba ho natrhat opravdu hodně. Uvařený mangold necháme vykapat a ještě vyždímáme. Plátky slaniny opečeme na trošce oleje. Ve strojku na mletí masa umeleme vyždímaný mangold, opečenou slaninu, oloupanou cibuli a česnek. Úplně nakonec promeleme rohlík, aby s sebou vzal poslední zbytky mangoldu.
K pomleté směsi přidáme uvařenou rýži, vejce, sůl, koření a vločky a tvarujeme menší karbanátky, které obalíme v Gustinu. V pánvi rozpálíme olej a karbanátky z obou stran osmažíme. Hotové necháme odkapat na ubrousku. Chutnají výborně s bramborovou kaší a zeleninou.