Ingredience
Knedlíky
- 5 rohlík
- miska čerstvý špenát
- 4 hřibovité houby
- 2 jarní cibulka
- 150 ml mléko
- 3 vejce
- 60 g hrubá mouka
- větší špetka drcený kmín
- sůl
- olej
Zelí
- 4 menší cuketa
- 1 velká cibule
- cca 60 ml jablečný ocet
- 1 lžička hořčičné semínko
- cca 1 lžička cukr
- 0.5 lžičky kmín
- sůl
A ještě
- 100 g slanina
- 1 velká cibule
- 50 ml olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme okorat. Klidně přes noc, anebo na chvíli vložíme do mírně vyhřáté trouby. Očistíme houby a pokrájíme na kousky. Cibulku nakrájíme na kolečka, špenát omyjeme, osušíme a posekáme. V pánvi rozehřejeme olej a přisypeme houby. Osolíme, okmínujeme a restujeme dokud se nevypaří puštěná tekutina a houby nezmenší svůj objem. Chvíli před koncem přihodíme cibulku se špenátem. |
2 Hotovo | Rozpustíme máslo a mírně přihřejeme mléko. Metličkou vmícháme žloutky. Z bílků a špetky soli ušleháme polotuhý snih. Rohlíky zasypeme hrubou moukou a přidáme houby. Zalijeme mlékem a promícháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. V dlaních vytvarujeme 9 knedlíků velikosti tenisových míčků. Vaříme v páře 18 minut. |
3 Hotovo | Mezitím si připravíme zelí. Na oleji orestujeme cibuli nakrájenou na proužky a zasypanou trochou cukru. Přidáme nahrubo nastoruhané cukety (pokud by byla cuketa hodně velká, oloupeme a vykrojíme vatovitý střed), hořčičné semínko, kmín a sůl. Postupně přilíváme jablečný ocet, prostě doladíme dle vlastní chuti a chvíli podusíme (cca 4 min). |
4 Hotovo | A také si orestujeme cibuli nakrájené na proužky na polití. V pánvi rozehřejeme olej, cibuli necháme při střední teplotě opékat, až začne na okrajích chytat zlatavou barvu. Pak přisypeme na kostičky nakrájenou slaninu (ideálně tyrolský špek, který není vodnatý) a dosmažíme dozlatava. Nakonec můžeme přikápnout lžičku sojovky. |