Ingredience
Knedlíky
- 150 ml mléko
- 60 g hrubá mouka
- 60 g čerstvý špenát
- 40 g máslo
- 5 rohlík
- 2 vejce
- sůl
- špetka muškátový oříšek
Kedlubnové zelí
- 1000 g kedlubna1,5 velké kedlubny
- 1 velká cibule
- cca 5 lžic jablečný ocet
- 1 lžička cukr krupice
- 1 lžička hořčičné semínko
- 0,5 lžičky drcený kmín
- sůl
A ještě
- 100 g libová slanina
- 30 g máslo
- 1 cibule
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Rohlíky nakrájíme na kostičky a pokud jsou čerstvé, dáme je na chvíli okorat do mírně vytopené trouby. Rozehřejeme máslo, smícháme se žloutky a vlažným mlékem. Okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem. Přidáme posekaný špenát, hrubou mouku a promícháme. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který opatrně promísíme s rohlíky. |
2 Hotovo | Naběračkou nabíráme kus těsta a utvoříme 8 kulatých knedlíků. Vaříme 18 minut v páře. |
3 Hotovo | Kedlubny oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle (máte-li kuchyňský robot, máte vyhráno). Do kastrolu nalijeme olej a necháme na něm zesklovatět posekanou cibuli. Zasypeme trochou cukru a ještě restujeme. Do kastrolu přendáme nastrouhanou kedlubnu. Zasypeme kořením a osolíme, přilijeme pár lžic vody, zaklopíme pokličkou a 10 minut podusíme. Pak dochutíme jablečným octem a případně solí. Ještě pár minutek podusíme. |
4 Hotovo | Připravíme si cibuli na ozdobení. Nakrájíme jí na proužky a orestujeme na pánvi na oleji při střední teplotě. Když začne růžovět, vařečkou ji stáhneme ke kraji a na uvolněné místo nasypeme pokrájenou slaninu. Opékáme, až pustí tuk. Potom přihodíme máslo a necháme rozpustit. |