Ingredience
Korpus
- 200 g máslové sušenky
- 60 g máslo
- 1 lžíce kávový lógr
- z 0.3 citrónu citrónová kůra
Krémová část
- 350 g měkký tvaroh
- 250 g mascarpone
- 200 g šlehačka
- 40 g moučkový cukr
- 6 plátků želatina plátky
- 5 lžic káva
- 1 velký banán
- dle chuti citrónová šťáva
Na ozdobení
- 15 ks vlašské ořechy
- 1 lžíce javorový sirup
- máta
- hroznové víno červené
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Polévkovou lžíci mleté kávy spaříme 50 ml vroucí vody a po 2 minutách scedíme. Lógr použijeme do korpusu a kávu do náplně. |
2 Hotovo | Máslo na základ rozpustíme v mikrovlnce nebo ve vodní lázni. Sušenky rozdrtíme v pytlíku válečkem nebo paličkou nebo rozmixujeme postupně v mixéru. Obojí smícháme a přidáme lžíci čerstvého kávového lógru a pár "strouhů" kůry z omytého bio citrónu. Na dno dortové formy uchytíme papír na pečení a sypkou směs natlačíme na dno. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme cca 18 minut. |
3 Hotovo | Želatinové plátky namočíme do studené vody. |
4 Hotovo | V mixéru smícháme tvaroh s mascarpone, cukrem, nahrubo nastrouhanými banány a trochou citrónové kůry. Šlehačku vyšleháme a vmícháme k tvarohové hmotě. Připravenou kávu zahřejeme v malém kastrůlku těstě k bodu varu a vymačkanou želatinu tam přendáme. Již nevaříme. Přimícháme trochu připraveného krému, promísíme a vyklopíme zpět do misky ke zbylému krému. Důkladně promícháme. |
5 Hotovo | Boky formy s předpečeným korpusem potřeme lehounce olejem a hmotu tam přelijeme. Párkrát poklepeme o stůl a dáme na půl hodinky zatuhnout do lednice. |
6 Hotovo | Zatím si připravíme zdobení. Ořechy nasekáme nadrobno a na mírném ohni na nepřilnavé pánvičce nasucho opečeme, aby se rozvoněly. Pak k nim kápneme trochu javorového sirupu, promícháme a ihned použijeme na ozdobení mírně vychlazeného dortu. Přidáme i nějaké ovoce dle chuti (k našim karmínovým ořechům se mi líbilo tmavé víno) a lístečky máty nebo meduňky. |
7 Hotovo |