1 0
Kávový cheesecake s banánem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Korpus
200 g máslové sušenky
60 g máslo
1 lžíce kávový lógr
z 0.3 citrónu citrónová kůra
Krémová část
350 g měkký tvaroh
250 g mascarpone
200 g šlehačka
40 g moučkový cukr
6 plátků želatina plátky
5 lžic káva
1 velký banán
dle chuti citrónová šťáva
Na ozdobení
15 ks vlašské ořechy
1 lžíce javorový sirup
máta
hroznové víno červené

Kávový cheesecake s banánem

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla
  • Vegetariánské

Využívat kávový lógr při pečení dortů jsem se naučila na kurzu Josefa Maršálka a je to naprosto boží!

  • 50 min
  • Středně náročné

Ingredience

  • Korpus

  • Krémová část

  • Na ozdobení

Postup přípravy

Sdílet

Dortová forma o průměru 24 cm.

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Polévkovou lžíci mleté kávy spaříme 50 ml vroucí vody a po 2 minutách scedíme. Lógr použijeme do korpusu a kávu do náplně.

2
Hotovo

Máslo na základ rozpustíme v mikrovlnce nebo ve vodní lázni. Sušenky rozdrtíme v pytlíku válečkem nebo paličkou nebo rozmixujeme postupně v mixéru. Obojí smícháme a přidáme lžíci čerstvého kávového lógru a pár "strouhů" kůry z omytého bio citrónu. Na dno dortové formy uchytíme papír na pečení a sypkou směs natlačíme na dno. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme cca 18 minut.

3
Hotovo

Želatinové plátky namočíme do studené vody.

4
Hotovo

V mixéru smícháme tvaroh s mascarpone, cukrem, nahrubo nastrouhanými banány a trochou citrónové kůry. Šlehačku vyšleháme a vmícháme k tvarohové hmotě. Připravenou kávu zahřejeme v malém kastrůlku těstě k bodu varu a vymačkanou želatinu tam přendáme. Již nevaříme. Přimícháme trochu připraveného krému, promísíme a vyklopíme zpět do misky ke zbylému krému. Důkladně promícháme.

5
Hotovo

Boky formy s předpečeným korpusem potřeme lehounce olejem a hmotu tam přelijeme. Párkrát poklepeme o stůl a dáme na půl hodinky zatuhnout do lednice.

6
Hotovo

Zatím si připravíme zdobení. Ořechy nasekáme nadrobno a na mírném ohni na nepřilnavé pánvičce nasucho opečeme, aby se rozvoněly. Pak k nim kápneme trochu javorového sirupu, promícháme a ihned použijeme na ozdobení mírně vychlazeného dortu. Přidáme i nějaké ovoce dle chuti (k našim karmínovým ořechům se mi líbilo tmavé víno) a lístečky máty nebo meduňky.

7
Hotovo

Vrátíme do lednice, aby dort pořádně zatuhl.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Luxusní variace na pastýřský koláč „Shepard’s Pie“
další
Špagety carbonara
předchozí
Luxusní variace na pastýřský koláč „Shepard’s Pie“
další
Špagety carbonara

Přidejte svůj komentář