Ingredience
- 2000 g rajčata
- 300 g cibule
- 280 g cukr krupice
- 100 ml jablečný ocet
- 7 ks hřebíček
- 4 ks bobkový list
- 4 kuličky nové koření
- 2 kyselá jablka
- 2 stroužky česnek
- 1 svitek skořice
- 1 lžíce sůl
- 1 lžíce sladká paprika
- dle chuti chilli koření
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Rajčata nakrájíme na čtvrtky a hodíme do hrnce. Přidáme plátky cibule a čtvrtky neloupaných jablíček zbavených jádřince. Přihodíme bobkový list, nové koření, hřebíčky a skořici. Zvolna vaříme minimálně hodinu. |
2 Hotovo | Pak přisypeme cukr, sůl, plátky česneku a okořeníme paprikou a chilli (pokud děláme pro děti, chilli vynecháme). Vaříme další hodinu. Pak přilijeme ocet a doladíme dle vlastních preferencí. Pokud bude ještě v tuto chvíli směs příliš řídká, ještě nějakou chvíli vaříme. Potom přecedíme a propasírujeme do čistého hrnce, který dále slabě zahříváme. |
3 Hotovo | Vyvaříme menší skleničky s víčky a ještě do horkých kečup plníme. Okraje a víčka vytřeme čistou utěrkou namočenou v alkoholu (vodka, slivovice..). Naplněné skleničky vrátíme do horké vody, ve které jsme je vyvařili. Zaklopíme pokličkou a necháme takto zchladnout. Anebo zavaříme při 85 st. C 20 minut. |