Ingredience
- 300 g hladká mouka
- 200 g celozrnná pšeničná mouka
- 300 ml vlažná voda
- 1 lžíce olej
- 1 lžíce kmín
- 1 lžička sůl
- 1 lžička ocet
- 1/2 lžičky cukr
- 1/2 kostky droždí
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do kuchyňského robotu nalijeme vodu, přidáme droždí, cukr a necháme chvíli stát. Když droždí vzkypí, zasypeme moukou. Ochutíme octem, kmínem, solí a přidáme i olej. Zpracujeme polotuhé těsto velmi příjemné konzistence. Necháme asi 50 minut odpočívat na teplém místě posypané troškou mouky a přikryté utěrkou. Potom jej ještě rukama prohněteme a uválíme do požadovaného tvaru, který položíme na plech na pečící papír. Dalších 10 minut necháme bochník odpočinout. |
2 Hotovo | Do kovového hrnečku nalijeme trochu vody, mašlovačkou chléb zvlhčíme a zbytek položíme na plech vedle bochníku. Strčíme do trouby vyhřáté na 210 st. C a zapečeme 15 minut. Potom troubu otevřeme, aby se vzduch ochladil přibližně na 180 st. C, vyndáme hrneček s vodou a chleba dopečeme ještě asi 25 minut. Je-li hotový, zjistíme, když na něj zaklepeme. Musí znít dutě. |