Ingredience
Na vývar
- 750 g hovězí maso z krku
- 1 cibule
Omáčka
- 600 ml hovězí vývar
- 200 ml šlehačka
- 6 lžic ocet
- 40 g máslo
- 40 g hladká mouka
- čerstvý kopr
- cukr krupice
- sůl
Postup přípravy
Koprovou omáčku servírujeme s houskovým knedlíkem nebo vařeným bramborem a případně i s vařeným vajíčkem.
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Základem dobré klasické koprovky je dobrý hovězí vývar. Hovězí maso zbavíme tučných částí a vložíme do kastrolu. Zalijeme cca 2,5 litru chladné vody, přidáme očištěnou cibuli a velmi pomalým varem táhneme cca 4 hodiny. Uvařené maso pak vyjmeme z vývaru a necháme chvilku vydýchat. Asi čtvrt litru vývaru odebereme a necháme trochu zchladnout. |
2 Hotovo | V kastrolu rozpustíme máslo a když začne pěnit, zasypeme hladkou moukou. Za stálého míchání metličkou zahříváme a připravíme světlou jíšku. Nemělo by to trvat déle než minutu. Přilijeme část zchladlého vývaru a metličkou stále mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Když máme rozmícháno, přilijeme další hrneček vývaru (tentokrát už může být horký) a zase mícháme metličkou. Nakonec přimícháme ještě jeden hrneček a zvolna vaříme ještě 20 minut. Průběžně mícháme, aby se nám základ pro omáčku nepřichytl ke dnu. Na povrchu se bude tvořit pěna, kterou lžící odebíráme. Nakonec přimícháme šlehačku, lžičku cukru a ještě chvilku povaříme. Přibližně 5 minut. |
3 Hotovo | V mezičase v malém kastrůlku svaříme ocet, až se jeho množství zredukuje na polovinu. Dle vlastní chuti doladíme omáčku zredukovaným octem, solí a přípradně ještě cukrem. Ještě minutku povaříme a stáhneme z plotny. Z kopru otrháme nejjemnější části, posekáme je a přimícháme k hotové omáčce. Maso nakrájíme na plátky. Ihned servírujeme. |