Ingredience
- 1 kg špendlíkyvážené po vypeckování
- 350 g cukr
- 3 ks hřebíček
- 2 lžíce citrónová šťáva
- 2 lžíce rum
- 1 dl voda
- 3:1 Gelfix
- 1/2 hvězdičky badyán
- 1/2 lžičky skořice
- dle chuti strouhaný zázvor
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Špendlíky omyjeme, rozpůlíme a vyndáme pecky. Zázvor oloupáme, najemno nastrouháme a spaříme deci vroucí vody a necháme 5 minut odstát. Špendlíky přemístíme do kastrolu, přilijeme přecezený zázvorový výluh. Odvážíme cukr, z toho 2 lžíce smícháme s Gelfixem tuto směs nasypeme ke špendlíkům. Rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme koření a 1 minutu necháme projít varem. Potom přisypeme cukr, promícháme a vaříme 5 minut. Vylovíme koření. Přikápneme citrónovou šťávu a rum, promícháme a stáhneme z ohně. |
2 Hotovo | Mezitím, co se nám vaří marmeláda, ve vroucí vodě si vysterilizujeme zavařovací skleničky, víčka, naběračku a trychtýř. Horkou marmeládu ihned plníme do horkých skleniček, čistou utěrkou otřeme okraje sklenek, kapky vody z víček a zavíčkujeme. Skleničky otočíme dnem vzhůru. Pokud se podaří marmeládou opatlat okraje sklenek, je potřeba je otřík vlhkou utěrkou a otřít dosucha. |
3 Hotovo | Tip: |