Ingredience
Korpusy
- 140 g mandlová hmotavzniklá při vaření mandlového mléka v MioMatu
- 130 g jemné ovesné vločky
- 70 g změklé máslo
- 40 g třtinový cukr
- 1 g guarová guma
- 1 žloutek
- vanilka
- pár zrnek sůl
- na vymazání formiček olej
Pomerančové želé
- 150 ml pomerančová šťáva
- 80 ml pomerančový džus
- 20 g třtinový cukr
- 5 g agar prášek
- 1 lžíce citrónová šťáva
- 1 lžíce pomerančový likérnebo koňak
- 3 hřebíček
- 1 celá skořice
Poleva
- 60 g hořká čokoláda
- na zdobení vlašské ořechy
Postup přípravy
Připraveno ve spolupráci s MioMat
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Guarovou gumu promícháme s cukrem, pár zrnky soli a pomletými vločkami. Přidáme hmotu, která vznikla při zcezení mandlového mléka po přípravě v MioMatu, žloutek, vanilku a změklé máslo. Umícháme vláčné těsto, které zabalíme do mikroténového sáčku a necháme aspoň hodinku odpočinout v lednici. |
2 Hotovo | Formičky vymažeme olejem. Z těsta ukrajujeme kousky, které namačkáme do formiček tak, aby uprostřed vznikla prohlubeň na náplň. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme dorůžova, cca 20 minut. Hotové vytáhneme z trouby a asi po 5 minutách je vyklopíme. Jdou vyklopit naprosto skvěle. |
3 Hotovo | Pomerančový džus smícháme s cukrem a kořením a chvilku povaříme, aby koření do džusu předalo svoji chuť a vůni. Pak necháme chvíli zchladnout a koření vyjmeme. Přimícháme agar a přivedeme k varu (postupujeme dle návodu na balení). Varem začne džus houstnout a my přidáme pomerančovou a citrónovou šťávu a likér. Chviličku zahříváme za ustavičného míchání, aby se vše propojilo. Směs necháme zchladnout a zhoustnout. |
4 Hotovo | Pomocí lžičky naplníme připravené korpusy co nejvíc to půjde. Můžeme hmotu v košících nechat úplně ztuhnout a pokud nám ještě zbyde nějaké želé, na sporáku jej zahřejeme aby povolilo a ještě trošku jej navršíme na košíčky. |
5 Hotovo | Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a všechny košíčky polijeme. Ozdobíme půlkou vlašského ořechu. |