Ingredience
Maso
- 6 ks vepřová kotleta bez kosti
- 6 lžiček kremžská hořčice
- 40 g máslo
- 3 bobkový list
- 2 stroužky česnek
- 1 cibule
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olej
Zelenina
- 3 malé červená řepa
- 3 mrkev
- 2 lžíce balzamico krém
- 2 lžíce koňak
- 1 lžíce cukr
- 1 bobkový list
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Kotletky naklepeme a nařízneme na okrajích, aby se při pečení nekroutily. Osolíme, opepříme a zprudka opečeme z obou stran na oleji dozlatova. Zvolíme větší kastrol nebo pánev s kovovou rukojetí, abychom jí pak mohli vložit do trouby. Opečené kotletky rozložíme na prkénko a potřeme kremžskou hořčicí. Na pánev kápneme ještě trošičku oleje a orestujeme na něm posekanou cibuli a česnek až zesklovatí. Potom na cibulový základ zpátky rozložíme kotlety namazanou stranou nahoru, podlijeme troškou horké vody. Přiklopíme pokličkou nebo alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. C na 30 minut. |
2 Hotovo | Mrkev oškrábeme a zabalíme do alobalu. Z červené řepy ořízneme vršek po stonkách a taky zabalíme do alobalu. Oba balíčky vložíme do trouby k masu. Po uplynulé půl hodině vyndáme mrkev a rozbalíme, aby už se dál nezahřívala. Maso otočíme, bude-li třeba, přikápneme opět trošku horké vody a pečeme dalších 20 minut. Po této době vyndáme řepu a rozbalíme z alobalu. |
3 Hotovo | Maso odkryjeme a přihodíme k němu máslo. Plátky zase otočíme, aby se obalily ve výpeku. Pečeme odkryté ještě asi 10 minut. Nakonec přilijeme ještě trošičku horké vody a vařečkou uvolníme do výpeku napečené zlaté kousky po okraji pánve. Promícháme a přendáme na sporák, kde ještě necháme šťávu zprudka probublat a můžeme servírovat. |
4 Hotovo | V mezičase oloupeme řepu. Mrkve i řepy nakrájíme na větší kousky. Do vyšší pánve nalijeme trošku oleje, přidáme bobkový lit a nasypeme tam cukr, který necháme zezlátnout (doporučuju od pánve neodcházet :D). Když zezlátne, přikápneme koňak a vsypeme do ní zeleninu. Důkladně promícháme, zakapeme balzamicem, osolíme a opepříme a pár minut opékáme. |