Ingredience
- 4 vepřové kotlety bez kosti
- 600 ml osolený vývar
- 50 g rajčatový protlak
- 40 g špek
- 1 hrneček sušené hřiby
- 2 stroužky česnek
- 1 cibule
- 1 lžíce sladká paprika
- 1 lžička drcený kmín
Jíška
- 40 g máslo
- 2 lžíce hladká mouka
Příloha
- 280 g rýže
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Hřiby namočíme do teplé vody, aby se nasákly. Kotlety naklepeme a nakrájíme okraje, aby se při přípravě nekroutily. Opepříme a posypeme drceným kmínem. Nakrájíme cibuli a špek na kostičky, česnek na plátky. Do kastrolu nasypeme pokrájený špek a zpěníme. Zasypeme cibulí a restujeme při trochu vyšší než střední teplotě. Až začne cibule chytat růžovou barvu, přidáme česnek, promícháme a ještě chviličku restujeme. Pak cibuli odhrneme stranou. Na uvolněné části opečeme kotlety z obou stran dozlatova. |
2 Hotovo | Pak je položíme ke straně vždy dvě na sebe a k cibuli přidáme papriku a protlak. Chvilku zarestujeme a zalijeme horkým vývarem. Promícháme, aby se protlak rozpustil v tekutině a kotlety rozložíme vedle sebe. Přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme doměkka. Mezitím si připravíme jíšku. Zpěníme máslo, zasypeme moukou a za častého míchání jí usmažíme dozlatova. Necháme zchladnout. |
3 Hotovo | Když už je maso téměř měkké, jíšku k němu přidáme. Je-li potřeba, doplníme vývar a povaříme do zahoustnutí. Rýži několikrát propláchneme vodou, pak doplníme jeden a půl násobek vody čisté. Osolíme, přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka. Nejdřív na silnější teplotu a když začne vařit, teplotu stáhneme na minimum. Celkem vaříme 12 minut. |