Ingredience
- 750 ml kuřecí vývar
- 30 g máslo
- 3 zarovnané lžíce hladká mouka
- 3 vepřové kotlety bez kosti
- 3 bílé hřiby
- 3 stroužky česnek
- 1 cibule
- houbové koření
- drcený kmín
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olej
Bramborové knedlíky
- 500 g brambory
- 150 g hrubá mouka
- 100 g dětská krupička
- 1 vejce
- 1 lžíce olej
- 1 lžička jablečný ocet
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Brambory omyjeme a ve slupce uvaříme doměkka. Pak je necháme zchladnout. Nemusí být úplně studené. |
2 Hotovo | Zatímco se vaří brambory, začneme připravovat omáčku. Maso očistíme vlhkým ubrouskem, naklepeme paličkou, osolíme, opepříme a okraje kolem nařízneme, aby se kotlety při opékání nekroutily. Ve vyšší pánvi rozpálíme olej (pouze na střední teplotě, aby se nepřepálil) a vložíme do ní kotletky. Opékáme dozlatova z obou stran. Mezitím si posekáme cibuli a česnek. Také očistíme a nakrájíme houby. Když je maso opečené, přendáme ho na nahřátý talíř a vložíme do trouby ať zbytečně nestydne. Do pánve kápneme ještě trochu oleje a vsypeme tam cibuli s česnekem. Restujeme, až začnou lehce zlátnout. Přidáme houby a ještě chvilku opékáme. Zalijeme horkým vývarem a vložíme zpět kotletky. Přidáme kmín a houbové koření, přiklopíme pokličkou a dusíme asi půl hodiny. Pak vidličkou vyzkoušíme, jestli už je maso měkké. Případně podlijeme a bude-li to nutné, pár minut dušení přidáme. |
3 Hotovo | Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu. Oloupeme brambory a prolisujeme je lisem nebo nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme všechny ingredience a utvoříme pevné těsto. Pracujeme velmi rychle, protože když přidáme k bramborám sůl, mají tendenci řídnout. Tomu trochu zabrání přidaný ocet. Z těsta uválíme dlouhý váleček a rozdělíme na 3 díly. Vložíme do vroucí vody a vaříme cca 18 minut. Po této době jeden knedlík vylovíme a rozpůlíme bílou nití, abychom se podívali doprostřed, jestli je hotový. Vytáhneme ostatní a nití nakrájíme na plátky. |
4 Hotovo | Z másla a mouky připravíme voňavou zlatavou jíšku. Rozředíme jí asi deckou horké vody a metličkou promícháme, aby se nevytvořily žmolky. Pak jí vylijeme do omáčky a promícháme. Povaříme aspoň pět minut. Omáčku ochutnáme a případně dosolíme. Já přidala ještě kapičku jablečného octa :) |