Ingredience
- cca 1700 g králík
- 500 g libový vepřový bůček
- 50 g máslo
- 6 stroužků česnek
- 2 větvičky rozmarýna
- 1 cibule
- sůl
- kmín
Špenát
- 2 balení mražený špenát
- 2 stroužky česnek
- 2 lžíce šlehačka
- 1 cibule
- sůl, pepř
- olej
Bramborový knedlík
- 550 g vařené bramboryvařené ve slupce
- 160 g hrubá mouka
- 100 g dětská krupička
- 1 vejce
- 1 lžíce olej
- 1 lžíce bramborový škrobnebo kukuřičný
- 1 lžička ocet
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Králíka omyjeme, příčně rozpůlíme, osolíme a vložíme do většího pekáče. Bůček také omyjeme, osolíme a vložíme mezi části králíka. Okmínujeme a obločíme rozmarýnou. Česnek oloupeme, stroužky podélně rozpůlíme a také zasuneme mezi maso. Přilijeme decku vody, přiklopíme pokličkou nebo alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 190 st. C na jednu hodinu. |
2 Hotovo | Mezitím si uvaříme brambory ve slupce. Pouze do stavu al dente. Poznáme to tak, že při špejlovém testu špejle při projíždění bramborem ještě trochu drhne. Slijeme vodu a brambory necháme na talíři vychladnout. Dáme vařit vodu do velkého kastrolu. Poté oloupeme brambory, nastrouháme je na jemném struhadle, přidáme mouku, krupici, sůl, olej, ocet a vejce a vařečkou důkladně promícháme. Pak těsto vyklopíme na vál posypaný moukou a zpracujeme rukama. Uválíme dlouhý váleček o průměru asi 7 cm a rozdělíme jej na 3 díly. Vložíme do osolené vroucí vody a 15 minut vaříme. Vylovíme, překrojíme uprostřed bílou nití, abychom zjistili, je-li správně uvařený a pak je nakrájíme nití na plátky. |
3 Hotovo | Zkontrolujeme maso. Dolijeme opět deci horké vody, maso obrátíme, případnou kůži na bůčku nařežeme ostrým nožem na kostičky, přihodíme máslo, maso polijeme šťávou, přiklopíme a pečeme další půl hodinku. Po půlhodince odstraníme pokličku, maso opět polijeme, dolijeme trochou horké vody a pečeme dozlatova. |
4 Hotovo | Připravíme špenát. Do většího kastrolu nalijeme trochu oleje, přidáme drobně pokrájenou cibuli a kostky špenátu. Osolíme, opepříme a dusíme, až se špenát rozpustí. Pak přidáme vyklepnuté vejce, šlehačku a prolisovaný česnek. Necháme ztuhnout. |
5 Hotovo | Do skleničky si dáme lžíci hladké mouky a vlažnou vodu, rozkvedláme vidličkou, dolijeme do 2 dl a přilijeme k masu. Ještě polijeme šťávou maso a necháme 10 minut péct. |