Ingredience
Křehké těsto
- 190 g hladká mouka
- 100 g máslostudené
- 30 g moučkový cukr
- 2-3 lžíce studená voda
- 1 žloutek
- 1 lžička prášek do pečiva
- vanilka
- špetka sůl
Náplň
- 4 jablkavětší
- 2 lžíce koňak
- 0.5 vanilkový pudink
- dle chuti jablek cukr krupice
- dle chuti jablek citrónová šťáva
- špetička sůl
- pecky z bílé čokolády
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | V míse smícháme mouku s cukrem, solí, práškem do pečiva, pokrájeným máslem, vejcem, vanilkou a studenou vodu. Zpracujeme těsto, v ideálním případě za vydatné pomoci kuchyňského robotu. Hotové těsto zabalíme do mikroténového sáčku, rozplácneme na placku a necháme v lednici 30 minut odpočívat. |
2 Hotovo | Mezitím si oloupeme jablíčka a nastrouháme na hrubém struhadle. Do kastrolu nasypeme cukr a špetičku soli, zalijeme koňakem a chviličku zahříváme. Přidáme jablka a důkladně promícháme. Přiklopíme pokličkou a pár minut dusíme. Ve skleničce rozmícháme pudink s trošičkou vody a nalijeme do podušených jablek. Ještě chvilku zahříváme, aby škrob zhoustl a dochutíme citrónovou šťávou. |
3 Hotovo | Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto rozválíme na pomoučeném stole na placku a vložíme na dno formy. Okraje vytáhneme do výšky necelé dva centimetry. Dno propícháme vidličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C na 15 minut. |
4 Hotovo | Na předpečený korpus rozvrstvíme náplň a povrch poklademe peckami bílé čokolády. Dopečeme cca 20 minut. |