Ingredience
Těsto
- 100 g špaldová mouka celozrnná hladká
- 80 g hladká mouka
- 80 g máslo
- 20 g moučkový cukr
- 2 lžíce studená voda
- 1 žloutek
- špetka sůl
Náplň
- 1 jablka
- kus velikosti jablka dýně Hokaidó
- 1 lžíce Gustin
- 1 dl teplá voda
- z 0,5 ks citrónová šťáva
Drobenka
- 80 g vlašské ořechy
- 30 g třtinový cukr
- 30 g špaldová mouka celozrnná
- 30 g máslo
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | V míse smícháme obě mouky, přidáme ztuhlé pokrájené máslo, cukr, žloutek, sůl a studenou vodu. Svižně zpracujeme těsto, v ideálním případě za vydatné pomoci kuchyňského robotu, abychom máslo v těstě zbytečně nezahřívali dlaněmi. Hotové těsto zabalíme do mikroténového sáčku, trochu ho rozplácneme, aby se nám následně líp vyvalovalo a necháme v lednici minimálně 30 minut odpočívat. |
2 Hotovo | Mezitím jablíčka zbavíme jadérek a nahrubo nastrouháme. Pokud vlastníte elektrický sekáček, nemusíte je ani loupat, můžete je po částech i se slupkou nahrubo nasekat. Stejně tak kus dýně nakrájené na menší kusy. Pokud sekáček nevlastníte, obojí nahrubo nastrouhejte. Připravené ovoce přemístíme do kastrolu, zakápneme citrónovou šťávou, trošičkou vody a pod pokličkou pár minutek podusíme. Ve skleničce rozmícháme Gustin s deckou vody a nalijeme do podušených jablek. Ještě chvilku zahříváme, aby škrob zhoustl. |
3 Hotovo | Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto vyndáme z lednice, vyjmeme z mikrotenu a rozválíme na tenký plát (je-li to potřeba, podsypáváme trošku moukou). Vložíme do formy tak, abychom vytvořili asi 2 cm vysoké okraje. Dno vidličkou propícháme. |
4 Hotovo | Ořechy nahrubo nasekáme, smícháme s cukrem, moukou a pokrájeným máslem a prsty užmouláme drobenku. Zchladlou jablečnou směs rozvrstvíme na vzniklý korpus a drobenkou posypeme. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme cca 35 minut. Koláč krájíme po vystydnutí. |