Postup přípravy
Zavřu oči a všude vidím ostružiny. Letos je fakt neuvěřitelná úroda. Ostružiny v tomto podání byly skvělé.
Na koláčovou formu formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:
Těsto
- 158 g hladké mouky
- 113 g studeného másla
- 1/2 lžíce cukru
- 1/2 lžičky soli
- 3-4 lžíce velmi studené vody
Náplň
- miska ostružin
- 2 jablka
- 1 vanilkový pudink
- 3 lžíce cukru
- voda
- spařené a oloupané mandle – použila jsem je na vytvoření čísla, takže ani nejsou nutné 🙂
Postup:
Do kuchyňského robota dáme mouku, rozkrájené máslo, cukr a sůl a co nejrychleji promícháme, až vznikne sypká hmota s kousky másla velikosti hrášku. Potom přidáme po lžících vodu a umícháme těsto. Dohromady jej spojíme rukama, ale pracujeme velmi rychle, aby se máslo nerozpustilo. Hotové těsto zabalíme do mikrotenu a dáme minimálně na hodinu do lednice.
Mezitím si omyjeme ostružiny a jablka. Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Dvě hrsti ostružin dáme do vysoké nádoby, přidáme 1 dl vody a 1 lžící cukru. Ponorným mixérem rozmixujeme a přes sítko přelijeme do odměrky. Doplníme do 400 ml vodou a 3/4 této tekutiny dáme vařit na rozptylovač plamene. Ve zbylé tekutině rozmícháme pudink a 2 lžíce cukru a vlijeme jí do horké ostružinové šťávy. Toto je potřeba dobře načasovat, aby byl pudink uvařený v době, kdy vyndáme korpus z trouby a poklademe ho ovocem. Pudink rychle houstne.
Koláčovou formu (28 cm) vyložíme pečícím papírem a těsto do ní rozprostřeme. Nebo je jednodušší těsto rozválet již na vystřiženém papíře a pak jej i s ním vložit do formy. Propícháme vidličkou a necháme 10 minut zapéct v troubě rozpálené na 17 st. C.
Předpečený, horký korpus posypeme kousky jablek a celými ostružinami a polijeme horkým pudinkem. Dle přání můžeme posypat mandlemi.
Dopečeme v troubě po dobu cca 25 minut.