0 0
Křehký koláč s ostružinami

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Křehký koláč s ostružinami

    Postup přípravy

    Sdílet

    Zavřu oči a všude vidím ostružiny. Letos je fakt neuvěřitelná úroda. Ostružiny v tomto podání byly skvělé.

    Na koláčovou formu formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:

    Těsto

    • 158 g hladké mouky
    • 113 g studeného másla
    • 1/2 lžíce cukru
    • 1/2 lžičky soli
    • 3-4 lžíce velmi studené vody

    Náplň

    • miska ostružin
    • 2 jablka
    • 1 vanilkový pudink
    • 3 lžíce cukru
    • voda
    • spařené a oloupané mandle – použila jsem je na vytvoření čísla, takže ani nejsou nutné 🙂

    Postup:

    Do kuchyňského robota dáme mouku, rozkrájené máslo, cukr a sůl a co nejrychleji promícháme, až vznikne sypká hmota s kousky másla velikosti hrášku. Potom přidáme po lžících vodu a umícháme těsto. Dohromady jej spojíme rukama, ale pracujeme velmi rychle, aby se máslo nerozpustilo. Hotové těsto zabalíme do mikrotenu a dáme minimálně na hodinu do lednice.

    Mezitím si omyjeme ostružiny a jablka. Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Dvě hrsti ostružin dáme do vysoké nádoby, přidáme 1 dl vody a 1 lžící cukru. Ponorným mixérem rozmixujeme a přes sítko přelijeme do odměrky. Doplníme do 400 ml vodou a 3/4 této tekutiny dáme vařit na rozptylovač plamene. Ve zbylé tekutině rozmícháme pudink a 2 lžíce cukru a vlijeme jí do horké ostružinové šťávy. Toto je potřeba dobře načasovat, aby byl pudink uvařený v době, kdy vyndáme korpus z trouby a poklademe ho ovocem. Pudink rychle houstne.

    Koláčovou formu (28 cm) vyložíme pečícím papírem a těsto do ní rozprostřeme. Nebo je jednodušší těsto rozválet již na vystřiženém papíře a pak jej i s ním vložit do formy. Propícháme vidličkou a necháme 10 minut zapéct v troubě rozpálené na 17 st. C.

    Předpečený, horký korpus posypeme kousky jablek a celými ostružinami a polijeme horkým pudinkem. Dle přání můžeme posypat mandlemi.

    Dopečeme v troubě po dobu cca 25 minut.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

    předchozí
    Cuketová polévka se zázvorem a krutony
    další
    Zapečené housky
    předchozí
    Cuketová polévka se zázvorem a krutony
    další
    Zapečené housky

    Přidejte svůj komentář