Ingredience
Koláčová forma o průměru 28 cm
- 100 g hladká mouka
- 100 g špaldová mouka
- 100 g tuhé máslo
- 50 g moučkový cukr
- 1 lžíce studená voda
- 1 vejce
- špetka sůl
Náplň
- 350 ml mléko
- 100 g měkký tvaroh
- 30 g třtinový cukr
- 1 vanilkový pudink
- 1 vejce
- několik řapíků rebarbora
Drobenka
- 40 g třtinový cukr
- 40 g polohrubá mouka
- 30 g máslo
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl a na kousky nakrájené tuhé máslo. Přikápneme vodu a vyklepneme sem i vejce. Z připravené směsi zaděláme rychlostí blesku těsto. Práci nám může urychlit kuchyňský robot. Zadělané těsto zabalíme do mikrotenu a odložíme do lednice aspoň na půl hodiny. |
2 Hotovo | Do kastrolu vylijeme mléko, trochu si necháme v hrnečku stranou na smíchání s cukrem a pudinkovým práškem. Mléko v kastrolu zahříváme a když je horké, vylijeme k němu rozmíchaný pudink. Svaříme dohusta. Hotový pudink necháme vystydnout za občasného zamíchání (aby se neutvořil škraloup). Když je pudink vlažný, vyšleháme jej s vejcem a tvarohem.. |
3 Hotovo | Z rebarborových řapíků sloupneme vrchní slabou slupičku a nakrájíme je na centimetrové plátky. |
4 Hotovo | Připravíme si drobenku z cukru, mouky a másla. Prsty vše spojíme do polosypké hmoty. |
5 Hotovo | Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto z lednice natlačíme do korpusu, zvedneme okraje asi do 3 cm výšky, propícháme vidličkou, překryjeme dalším pečícím papírem, který zatížíme třeba rozsypanými fazolemi a 15 minut zapečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C. Násleldně papír s luštěninami odstraníme a na dno rozetřeme náplň. Ozdobíme plátky rebarbory, posypeme žmolenkou a vložíme do trouby stále vyhřáté na 180 st. C. |
6 Hotovo | Upečeme dozlatova, cca 30-35 minut. Krájíme po úplném zchladnutí. |