• Snědeno.cz
  • Křehký koláč s tvarohem a rebarborovým želé
0 0
Křehký koláč s tvarohem a rebarborovým želé

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Korpus
100 g hladká mouka
100 g špaldová mouka hladká
100 g máslo
30 g cukr krupice
1 vejce
špetka sůl
Tvarohová vrstva
250 g měkký tvaroh
200 g zakysaná smetana
50 g moučkový cukr
2 vejce
Rebarborové želé
250 ml voda
30 g cukr krupice
3 řapíky rebarbora
3 želatina plátky

Křehký koláč s tvarohem a rebarborovým želé

  • Středně náročné

Ingredience

  • Korpus

  • Tvarohová vrstva

  • Rebarborové želé

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Do mísy dáme mouku, cukr, sůl a na kousky nakrájené tuhé máslo. Přidáme vejce a rychle zpracováváme, ideálně v kuchyňském robotu, abychom máslo zbytečně nezahřívali dlaněmi. Je-li těsto hodně husté, přikápneme trošičku studené vody. Z připravené směsi zaděláme rychlostí blesku těsto. Hotové těsto zabalíme do mikroténu a odložíme do lednice aspoň na půl hodiny.

2
Hotovo

Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto z lednice natlačíme do korpusu, zvedneme okraje asi do 3 cm výšky, hustě propícháme vidličkou a 15 minut zapečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C/horkovzduch.

3
Hotovo

Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Smícháme tvaroh se zakysankou, cukrem a vejci a metličkou vyšleháme hladký krém. Korpus necháme pár minut vydýchat a nalijeme na něj připravenou náplň. Vrátíme do trouby a při 160 st. C/horkovzduch pečeme 25 minut. Pak vyndáme z trouby a necháme aspoň půl hodiny zchladnout.

4
Hotovo

Zatímco je koláč v troubě, připravíme želé. Plátky želatiny namočíme do trochy studené vody. Rebarboru omyjeme, sloupneme slupičku a tu dáme do malého kastrolku. Zalijeme čtvrtlitrem vody, ocukrujeme a chviličku povaříme. Asi pět minut, dokud oloupanou rebarboru nenakrájíme na kousky. Ty dáme do jiného kastrolku a přecedíme k nim vodu ze slupek. Ještě cca 3 minuty povaříme a stáhneme z plotny. Vmícháme vyždímanou želatinu a důkladně promícháme. Teď můžeme rebarboru rozmixovat ponorným mixérem anebo nechat kousky. Želé vylijeme na upečený koláč a když zchladne, necháme ztuhnout v lednici.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Kuřecí kousky v arašídové omáčce
další
Těstoviny s medvědím pestem
předchozí
Kuřecí kousky v arašídové omáčce
další
Těstoviny s medvědím pestem

Přidejte svůj komentář