Ingredience
Korpus
- 100 g hladká mouka
- 100 g špaldová mouka hladká
- 100 g máslo
- 30 g cukr krupice
- 1 vejce
- špetka sůl
Tvarohová vrstva
- 250 g měkký tvaroh
- 200 g zakysaná smetana
- 50 g moučkový cukr
- 2 vejce
Rebarborové želé
- 250 ml voda
- 30 g cukr krupice
- 3 řapíky rebarbora
- 3 želatina plátky
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do mísy dáme mouku, cukr, sůl a na kousky nakrájené tuhé máslo. Přidáme vejce a rychle zpracováváme, ideálně v kuchyňském robotu, abychom máslo zbytečně nezahřívali dlaněmi. Je-li těsto hodně husté, přikápneme trošičku studené vody. Z připravené směsi zaděláme rychlostí blesku těsto. Hotové těsto zabalíme do mikroténu a odložíme do lednice aspoň na půl hodiny. |
2 Hotovo | Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto z lednice natlačíme do korpusu, zvedneme okraje asi do 3 cm výšky, hustě propícháme vidličkou a 15 minut zapečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C/horkovzduch. |
3 Hotovo | Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Smícháme tvaroh se zakysankou, cukrem a vejci a metličkou vyšleháme hladký krém. Korpus necháme pár minut vydýchat a nalijeme na něj připravenou náplň. Vrátíme do trouby a při 160 st. C/horkovzduch pečeme 25 minut. Pak vyndáme z trouby a necháme aspoň půl hodiny zchladnout. |
4 Hotovo | Zatímco je koláč v troubě, připravíme želé. Plátky želatiny namočíme do trochy studené vody. Rebarboru omyjeme, sloupneme slupičku a tu dáme do malého kastrolku. Zalijeme čtvrtlitrem vody, ocukrujeme a chviličku povaříme. Asi pět minut, dokud oloupanou rebarboru nenakrájíme na kousky. Ty dáme do jiného kastrolku a přecedíme k nim vodu ze slupek. Ještě cca 3 minuty povaříme a stáhneme z plotny. Vmícháme vyždímanou želatinu a důkladně promícháme. Teď můžeme rebarboru rozmixovat ponorným mixérem anebo nechat kousky. Želé vylijeme na upečený koláč a když zchladne, necháme ztuhnout v lednici. |