0 0
Křehký koláč ze špaldové mouky s jablky

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
170 g špaldová mouka celozrnná hladká
85 g máslo
20 ml studená voda
1 žloutek
špetka sůl
Náplň
10 vlašské ořechy
4 jablka
1 lžíce kukuřičný škrob nebo vanilkový pudink
dle chuti javorový sirup klidně i jiný
skořice
špetička sůl

Křehký koláč ze špaldové mouky s jablky

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Aby byl korpus po upečení křehký, je nezbytné, aby ingredience byly studené a při zpracování jsme těsto zbytečně nezahřívali rukama.

  • 50 min
  • Porcí: 8
  • Středně náročné

Ingredience

  • Náplň

Postup přípravy

Sdílet

Průměr pečící formy 28 cm

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Nejdřív si připravíme křehké těsto. Studené máslo nakrájíme na kostičky a rychlostí blesku smícháme s moukou, studenou vodou, solí a žloutkem. Zbytečně ho v dlaních nezahříváme, aby se máslo nerozpustilo. Ideální je použít kuchyňský robot. Těsto je dobré nechat v lednici aspoň půl hodiny odpočinout, ale lze použít hned. Natlačíme jen do formy poctivě vymazané máslem. Povrch propícháme vidličkou, vyložíme pečícím papírem, na který vysypeme fazole nebo nějaké suché luštěniny a předpečeme 15 minut při 180 st. C. Fazole pomohou tomu, že se těsto nebude nafukovat a nevytvoří se bubliny (fazole pak necháme vystydnout a použijeme zase příště - už ale ne na vaření). Pokud vytvoříme slabší dno, pravděpodobně nám kus těsta zbyde. Utvoříme z něj kuličku, zabalíme do mikroténu a vložíme do mrazáku na dobu, než bude koláč připraven k dopečení.

2
Hotovo

Zatímco se nám předpéká korpus, jablíčka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. V míse smícháme se sirupem, škrobem, skořicí, solí a případně citrónovou šťávou, pokud jsou jablka nevýrazné chuti. Rozvrstvíme na předpečený korpus. Posypeme posekanými ořechy. Zbytek těsta, který jsme uložili do mrazáku nastrouháme na hrubém struhadle a rozvrstvíme po povrchu koláče.

3
Hotovo

Dopečeme v rozehřáté troubě cca 25 minut.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Uzený tempeh na žampiónech
další
Krémová „gulášovka“ z bedel
předchozí
Uzený tempeh na žampiónech
další
Krémová „gulášovka“ z bedel

Přidejte svůj komentář