Ingredience
- 170 g špaldová mouka celozrnná hladká
- 85 g máslo
- 20 ml studená voda
- 1 žloutek
- špetka sůl
Náplň
- 10 vlašské ořechy
- 4 jablka
- 1 lžíce kukuřičný škrobnebo vanilkový pudink
- dle chuti javorový sirupklidně i jiný
- skořice
- špetička sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdřív si připravíme křehké těsto. Studené máslo nakrájíme na kostičky a rychlostí blesku smícháme s moukou, studenou vodou, solí a žloutkem. Zbytečně ho v dlaních nezahříváme, aby se máslo nerozpustilo. Ideální je použít kuchyňský robot. Těsto je dobré nechat v lednici aspoň půl hodiny odpočinout, ale lze použít hned. Natlačíme jen do formy poctivě vymazané máslem. Povrch propícháme vidličkou, vyložíme pečícím papírem, na který vysypeme fazole nebo nějaké suché luštěniny a předpečeme 15 minut při 180 st. C. Fazole pomohou tomu, že se těsto nebude nafukovat a nevytvoří se bubliny (fazole pak necháme vystydnout a použijeme zase příště - už ale ne na vaření). Pokud vytvoříme slabší dno, pravděpodobně nám kus těsta zbyde. Utvoříme z něj kuličku, zabalíme do mikroténu a vložíme do mrazáku na dobu, než bude koláč připraven k dopečení. |
2 Hotovo | Zatímco se nám předpéká korpus, jablíčka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. V míse smícháme se sirupem, škrobem, skořicí, solí a případně citrónovou šťávou, pokud jsou jablka nevýrazné chuti. Rozvrstvíme na předpečený korpus. Posypeme posekanými ořechy. Zbytek těsta, který jsme uložili do mrazáku nastrouháme na hrubém struhadle a rozvrstvíme po povrchu koláče. |
3 Hotovo | Dopečeme v rozehřáté troubě cca 25 minut. |