0 0
Křehký švestkový koláč s mákem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Korpus
140 g hladká mouka
90 g ztuhlé máslo
50 g špaldová mouka
30 g moučkový cukr
2 lžíce mléko
1 lžíce kukuřičný škrob
1 lžička prášek do pečiva
špetka sůl
A ještě
180 g mák
60 g máslo
40 g cukr
20 švestky
1 dl šlehačka

Křehký švestkový koláč s mákem

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Naše malá země je maková velmoc. Český mák je natolik kvalitní, že se vyváží do celého světa.

  • 60 min
  • Porcí: 12
  • Snadné

Ingredience

  • Korpus

  • A ještě

Postup přípravy

Sdílet

Koláč je bezvaječný, forma o průměru 29 cm.

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

K přípravě těsta je fajn použít kuchyňský robot, abychom máslo zbytečně nezahřívali dlaněmi. Do robota nasypeme mouku, sůl, cukr, prášek do pečiva a škrob. Promícháme. Přidáme na kousky nakrájené máslo a mléko. Metlou zpracujeme těsto, které bude poměrně drobivé, ale už se budou dělat větší hrudky. Formu vymažeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto namačkáme na dno a po stranách trochu do výšky. Propícháme vidličkou, přikryjeme pečícím papírem nebo alobalem, zatížíme hrachem nebo fazolemi a předpečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C 10 minut.

2
Hotovo

Mezitím si nameleme mák a smícháme jej s cukrem a máslem a užmouláme drobenku. Švestky omyjeme, osušíme, přepůlíme a odstraníme pecky. Z předpečeného korpusu odstraníme alobal s luštěninami. Část máku rozsypeme po korpusu, na něj vyskládáme půlky švestek řeznou plochou nahoru, hezky jednu vedle druhé. Navrch nasypeme zbylý mák. Vložíme do trouby a dopečeme cca 25 minut. Upečené polijeme rovnoměrně šlehačkou.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Cuketa plněná mletým masem
další
Frittata s cuketou a hráškem
předchozí
Cuketa plněná mletým masem
další
Frittata s cuketou a hráškem

Přidejte svůj komentář