Ingredience
Korpus
- 140 g hladká mouka
- 90 g ztuhlé máslo
- 50 g špaldová mouka
- 30 g moučkový cukr
- 2 lžíce mléko
- 1 lžíce kukuřičný škrob
- 1 lžička prášek do pečiva
- špetka sůl
A ještě
- 180 g mák
- 60 g máslo
- 40 g cukr
- 20 švestky
- 1 dl šlehačka
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | K přípravě těsta je fajn použít kuchyňský robot, abychom máslo zbytečně nezahřívali dlaněmi. Do robota nasypeme mouku, sůl, cukr, prášek do pečiva a škrob. Promícháme. Přidáme na kousky nakrájené máslo a mléko. Metlou zpracujeme těsto, které bude poměrně drobivé, ale už se budou dělat větší hrudky. Formu vymažeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto namačkáme na dno a po stranách trochu do výšky. Propícháme vidličkou, přikryjeme pečícím papírem nebo alobalem, zatížíme hrachem nebo fazolemi a předpečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C 10 minut. |
2 Hotovo | Mezitím si nameleme mák a smícháme jej s cukrem a máslem a užmouláme drobenku. Švestky omyjeme, osušíme, přepůlíme a odstraníme pecky. Z předpečeného korpusu odstraníme alobal s luštěninami. Část máku rozsypeme po korpusu, na něj vyskládáme půlky švestek řeznou plochou nahoru, hezky jednu vedle druhé. Navrch nasypeme zbylý mák. Vložíme do trouby a dopečeme cca 25 minut. Upečené polijeme rovnoměrně šlehačkou. |