Ingredience
- 4 větší palice česnek
- 3 ks menší brambory
- 2 kostky zeleninový bio bujónnebo vývar
- 1 malá cibule
- 1 dl šlehačka
- bílý pepř
- olivový olej
Bramborová sláma
- 1 ks brambora
- olej
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Česnekovým palicím seřízneme horní část, pokapeme olejem a dáme péct do trouby rozehřáté na 180 st. C. Pečeme do světle zlaté barvy, cca 50 minut. Pokud bude některý stroužek tmavší, do polévky jej nedáme, aby nebyla hořká. |
2 Hotovo | Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Na troše oleje orestujeme dosklovata. Přidáme oloupané brambory, které jsme nakrájeli na malé kostičky. Chvilku společně opékáme. Zalijeme horkou vodou, přidáme bujóny, opepříme a asi 15 minut povaříme. Když budou brambory měkké, přihodíme zlatavé stroužky česneku, které jsme vyloupali ze slupek a rozmixujeme ponorný mixérem. Zjemníme smetanou a ještě 2 minutky povaříme. |
3 Hotovo | V mezičase připravíme bramborovou slámu. Oloupaný brambor nastrouháme na nudličky, ideálně na V-krouhači. Nudličky spaříme vroucí vodou a minutku povaříme. Vodu slijeme a necháme okapat. V menším kastrolku rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a do rozpáleného postupně vkládáme část bramborových nudliček. Smažíme dozlatova a necháme odsát na papírovém ubrousku. Jemně posolíme a použijeme jako vložku do polévky. |