Ingredience
- 750 g cibule
- 30 g máslo
- 4 lžíce olej
- 3 dl bílé víno
- 3 kostky zeleninový bio bujón
- 2 větvičky rozmarýn
- 1,4 l vlažná voda
- 1 lžíce třtinový cukr
- 1 lžíce hladká mouka
- 1/2 dl šlehačka
- dle chuti chilli koření
A ještě
- celozrnný toustový chléb
- parmazán
- olivový olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | V kastrolu rozehřejeme olej s máslem a chvilku na něm zahříváme cukr. Přidáme cibuli nakrájenou na proužky a za častého míchání ji orestujeme do barvy medu. Nesmí se však spálit. Do zlatavé cibule přilijeme víno a necháme vydusit. Cibule bude mít krémovou konzistenci. Poté zaprášíme moukou a ještě chvíli restujeme. Zalijeme cca 1,4 dl vlažné vody a vaříme asi 20 minut. Vylovíme rozmarýnu a polévku rozmixujeme. Zjemníme šlehačkou. Už jen minutku povaříme. |
2 Hotovo | Plátky toustového chleba křížem nakrájíme na trojúhelníky a opečeme z obou stran na trošce olivového oleje. Ozdobíme jimi polévku na talířích, posypeme jemně nastrouhaným sýrem a můžeme krátce zapéct pod rozpáleným grilem nebo flambovací pistolí. |