Ingredience
- 500 g bílý chřest
- 4 lžíce máslo
- 2 lžíce rýžová mouka
- 1 dl šlehačka
- 1 lžíce citrónová šťáva
- 0,5 lžičky cukr
- dle chuti sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Chřest omyjeme a škrabkou důkladně oškrábeme. Tuhé konce odlomíme. Slupky i odkrojky dáme do kastrolku, zalijeme půl litrem vody, osolíme, ocukrujeme, přidáme lžíci másla, citrónovou šťávu a 5 minut povaříme. Oloupaný chřest nakrájíme na špalíky a poupátka dáme zvlášť. Orestujeme je na malé pánvičce na lžičce másla a necháme na ozdobení polévky na talíři. |
2 Hotovo | Zbylé máslo rozpustíme v hrnci, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme hrnkem studené vody a rozšleháme dohladka. Přisypeme špalíky chřestu, přes cedník scedíme vývar ze slupek a pět minut povaříme. Poté rozmixujeme, zjemníme smetanou a ještě minutku povaříme. Dosolíme dle chuti a chceme-li polévku opravdu jemnou, přecedíme jí přes cedník. |