1 0
Krémová polévka z bílého chřestu

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
500 g bílý chřest
4 lžíce máslo
2 lžíce rýžová mouka
1 dl šlehačka
1 lžíce citrónová šťáva
0,5 lžičky cukr
dle chuti sůl

Krémová polévka z bílého chřestu

Trendy:
  • Top recepty

Ačkoliv chřest byl u nás pro svou vysokou cenu dřív spíš výsadou bohatých, Jižní Morava byla už v 19. století jeho vyhlášeným pěstitelem.

  • 35 min
  • Porcí: 3
  • Středně náročné

Ingredience

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Chřest omyjeme a škrabkou důkladně oškrábeme. Tuhé konce odlomíme. Slupky i odkrojky dáme do kastrolku, zalijeme půl litrem vody, osolíme, ocukrujeme, přidáme lžíci másla, citrónovou šťávu a 5 minut povaříme. Oloupaný chřest nakrájíme na špalíky a poupátka dáme zvlášť. Orestujeme je na malé pánvičce na lžičce másla a necháme na ozdobení polévky na talíři.

2
Hotovo

Zbylé máslo rozpustíme v hrnci, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme hrnkem studené vody a rozšleháme dohladka. Přisypeme špalíky chřestu, přes cedník scedíme vývar ze slupek a pět minut povaříme. Poté rozmixujeme, zjemníme smetanou a ještě minutku povaříme. Dosolíme dle chuti a chceme-li polévku opravdu jemnou, přecedíme jí přes cedník.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Kopřivový sirup
další
Vepřové kotletky na žampiónech
předchozí
Kopřivový sirup
další
Vepřové kotletky na žampiónech

Přidejte svůj komentář