• Snědeno.cz
  • Oběd
  • Krémové kari z červené čočky s dýňovým čatní a rýží
0 0
Krémové kari z červené čočky s dýňovým čatní a rýží

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Čatní
450 g dýně Hokaidó
150 g třtinový cukr
80 ml jablečný ocet
cca 60 ml horká voda
1 jablko Granny Smith
1 cibule
2 stroužky česnek
1 lžička strouhaný zázvor
1 lžička černucha semínka
8 kardamon tobolky
cca 1 lžička chilli vločky
sůl
olej
Kari
400 g kokosové mléko
200 g červená čočka
150 ml horká voda
6 sušené kari lístky
2 stroužky česnek
1 cibule
1 mrkev
1 lžíce červená kari pasta
1 lžička strouhaný zázvor
1 lžička kari koření
z 0.5 citrónová kůra
dle chuti citrónová šťáva
dle chuti sůl
olej
A ještě
1 hrnek jasmínová rýže
sůl
1 hrst kešu natural

Krémové kari z červené čočky s dýňovým čatní a rýží

Trendy:
  • Vegetariánské

Použijeme-li kešu pražené, nemusíme už tepelně upravovat.

  • 70 min
  • Porcí: 4
  • Středně náročné

Ingredience

  • Čatní

  • Kari

  • A ještě

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Začneme s čatní, to se bude připravovat nejdéle. Dýni omyjeme, odstraníme semínka a nakrájíme na kostky (i se slupkou, Hokaidó se neloupe). Z jablíčka odstraníme jádřinec a i se slupkou nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek na plátky.

2
Hotovo

Do kastrolu kápneme olej a orestujeme na něm dosklovata cibuli s česnekem. Přidáme nastrouhaný zázvor, dýni a jablíčko. Zasypeme cukrem, chilli vločkami a černuchou. Přidáme semínka z kardamonových tobolek a chviličku opékáme, až se šťáva z jablíčka začne propojovat s cukrem. Následně osolíme, přilijeme jablečný ocet a vodu. Promícháme, přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme cca 45 minut. Občas promícháme a ochutnáme, je-li čatní dost chuťově výrazné. Dusíme do té doby, dokud šťáva v čatní není mírně zahoustlá.

3
Hotovo

Když zaklopíme čatní, pustíme se do kari. Čočku propláchneme na cedníku a necháme okapat. Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek na plátky. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na půlkolečka. Do kastrolu nalijeme trochu oleje a orestujeme na něm cibuli s česnekem dosklovata. Přidáme zázvor, kari pastu, mrkev a ještě chviličku opékáme. Vyklopíme sem i čočku a promícháme. Zalijeme kokosovým mlékem, horkou vodou a okořeníme kari kořením. Osolíme, zaklopíme a dusíme. Po chvilce promícháme, přidáme kari lístky, případně dolijeme vodu. Čočka bude měkká za cca 12 minut. Pak dochutíme troškou strouhané citrónové kůry a pár kapkami citrónové šťávy.

4
Hotovo

Hned jak je to možné, připravíme i rýži. Propláchneme několikrát čistou vodou. Nakonec doplníme jeden a půl násobkem vody čisté, osolíme, zaklopíme a vaříme 12 minut. Nejdřív prudce a když začne bublat, stáhneme teplotu na polovinu. A taky hned nasucho opražíme posekané kešu oříšky.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Kuřecí paličky z horkovzdušné trouby
další
Těstoviny s bazalkovým pestem a kuřecím masem
předchozí
Kuřecí paličky z horkovzdušné trouby
další
Těstoviny s bazalkovým pestem a kuřecím masem

Přidejte svůj komentář