Ingredience
Čatní
- 450 g dýně Hokaidó
- 150 g třtinový cukr
- 80 ml jablečný ocet
- cca 60 ml horká voda
- 1 jablko Granny Smith
- 1 cibule
- 2 stroužky česnek
- 1 lžička strouhaný zázvor
- 1 lžička černucha semínka
- 8 kardamon tobolky
- cca 1 lžička chilli vločky
- sůl
- olej
Kari
- 400 g kokosové mléko
- 200 g červená čočka
- 150 ml horká voda
- 6 sušené kari lístky
- 2 stroužky česnek
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 lžíce červená kari pasta
- 1 lžička strouhaný zázvor
- 1 lžička kari koření
- z 0.5 citrónová kůra
- dle chuti citrónová šťáva
- dle chuti sůl
- olej
A ještě
- 1 hrnek jasmínová rýže
- sůl
- 1 hrst kešu natural
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Začneme s čatní, to se bude připravovat nejdéle. Dýni omyjeme, odstraníme semínka a nakrájíme na kostky (i se slupkou, Hokaidó se neloupe). Z jablíčka odstraníme jádřinec a i se slupkou nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek na plátky. |
2 Hotovo | Do kastrolu kápneme olej a orestujeme na něm dosklovata cibuli s česnekem. Přidáme nastrouhaný zázvor, dýni a jablíčko. Zasypeme cukrem, chilli vločkami a černuchou. Přidáme semínka z kardamonových tobolek a chviličku opékáme, až se šťáva z jablíčka začne propojovat s cukrem. Následně osolíme, přilijeme jablečný ocet a vodu. Promícháme, přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme cca 45 minut. Občas promícháme a ochutnáme, je-li čatní dost chuťově výrazné. Dusíme do té doby, dokud šťáva v čatní není mírně zahoustlá. |
3 Hotovo | Když zaklopíme čatní, pustíme se do kari. Čočku propláchneme na cedníku a necháme okapat. Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek na plátky. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na půlkolečka. Do kastrolu nalijeme trochu oleje a orestujeme na něm cibuli s česnekem dosklovata. Přidáme zázvor, kari pastu, mrkev a ještě chviličku opékáme. Vyklopíme sem i čočku a promícháme. Zalijeme kokosovým mlékem, horkou vodou a okořeníme kari kořením. Osolíme, zaklopíme a dusíme. Po chvilce promícháme, přidáme kari lístky, případně dolijeme vodu. Čočka bude měkká za cca 12 minut. Pak dochutíme troškou strouhané citrónové kůry a pár kapkami citrónové šťávy. |
4 Hotovo | Hned jak je to možné, připravíme i rýži. Propláchneme několikrát čistou vodou. Nakonec doplníme jeden a půl násobkem vody čisté, osolíme, zaklopíme a vaříme 12 minut. Nejdřív prudce a když začne bublat, stáhneme teplotu na polovinu. A taky hned nasucho opražíme posekané kešu oříšky. |