Postup přípravy
Klidné jídlo do neklidné doby, to jsou fazole. Bohatým obsahem živin působí blahodárně na naše pocuchané nervy. Fazolím se mnozí vyhýbají ze strachu z plynatosti. Nebojte, za prvé, pokud to s fazolemi budete myslet opravdu vážně, tělo si na ně za chvíli zvykne a s plyny si poradí a za druhé, pokud nechcete čekat až do tohoto okamžiku, můžete namočené fazole oloupat, protože nadýmání mají na svědomí právě slupky. Nebojte, jde to docela rychle.
Zjištění mých strávníků (tato polévka byla součástí narozeninového menu), že fazole v polévce jsou oloupané, všechny dost pobavilo. Ovšem chuťový zážitek za tu chvilku trpělivosti stál, neboť mimořádné události si žádají mimořádné výkony 🙂
- 250 g velkých bílých fazolí
- 1 mrkev
- kus celeru velikosti mrkve
- 1 petržel
- 1 malá cuketa
- 3 rajčata
- kus pórku
- 50 ml rajčatového pyré
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 bio bujony Würzl
- 2 bobkové listy
- špetka chilli koření
- 1 větší snítku tymiánu
- 3 snítky oregana
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- olej
Den předem namočíme fazole. Druhý den namočené fazole oloupeme jako mandle a uvaříme doměkka. Odměnou za tu námahu vám bude, že se fazole uvaří na poloviční dobu. Nemáte-li v úmyslu fazole loupat, uvařte je prostě ve slupce. Rajčata nakrojíme do kříže, spaříme vroucí vodou a stáhneme slupku.
V kastrolu rozehřejeme olej, orestujeme na něm pokrájenou cibuli a česnek, přidáme na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a opékáme. Zalijeme vroucí vodou (asi 1,3 dl), přidáme koření, bylinky a bujon, cuketu, nakrájená rajčata a také rajčatové pyré a uvaříme doměkka.
Hotovou polévku rozmixujeme, dochutíme cukrem a citronovou šťávou, případně solí. Na talíře navrstvíme uvařené fazole a přelijeme polévkou.