Ingredience
- 450 g rýže Arborio
- 70 g mražený hrášek
- 40 g máslo
- 30 g parmazán
- 4 kostky zeleninový bio bujón
- 3 stroužky česnek
- 2 půlcentimetrové plátky pancetta
- 2 dl bílé víno
- 1 l horká voda
- 1 ks cibule
- olivový olej
- hrst čerstvé arašídy
- na zdobení čerstvá bazalka
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Pancettu nakrájíme na kostičky. Čtvrtinu množství použijeme přímo do risotta a zbytek na zdobení. |
2 Hotovo | Ve větším kastrolu rozehřejeme olej a orestujeme na něm na drobno nakrájenou cibuli, menší část pancetty a pokrájený česnek. V jiném malém kastrolku zahřejeme litr vody, ve které rozpustíme bujónové kostky. Když zesklovatí cibule, přisypeme suchou rýži (neoplachujeme) a za stálého míchání chvíli opékáme. Potom přilijeme víno a necháme vydusit. Poté opakovaně přidáváme po troškách vývar, vždy promícháme, přiklopíme a dusíme pod pokličkou. Když je rýže už trochu měkčí, přidáme opláchnutý hrášek. A opět postupně přiléváme vývar a dusíme. Od rýže neodcházíme, jde doslova o vteřiny. Rýže se nesmí převařit, ale musí zůstat tužší na skus. Úplně nakonec vmícháme nastrouhaný sýr a přidáme máslo. Dolijeme ještě zbytek vývaru a stáhneme ze sporáku. |
3 Hotovo | Na pánvi na trošce oleje orestujeme zbytek pancetty a oříšků. Použijeme na ozdobení na talíři. |