Ingredience
- Rýže
- 380 g rýže Arborio
- 40 g máslo
- 40 g parmazán
- 2,5 kostky zeleninový bio bujónnebo 1 l vývaru
- 2 stroužky česnek
- 1,5 dl bílé víno
- olej
A navíc
- 250 g krevetkymražené nebo čerstvé - očištěné
- 1 velký stroužek česnek
- pár lístků bazalka
- sůl
- pár kapek citrónová šťáva
- olivový olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nedřív si nachystáme krevetky. Zmrazené vytáhneme 2 hodiny předem z mrazáku a necháme je povolit. Propláchneme pod vodou, okapeme a osušíme ubrousky. |
2 Hotovo | Svaříme si vodu s bujóny. Nakrájíme cibuli a česnek na kousky a nastrouháme sýr. Také nadrtíme chilli papričku a pokrájíme česnek a bazalku na krevetky. |
3 Hotovo | Ve větším kastrolu zpěníme na olejí cibuli a česnek a necháme a necháme je zesklovatět. Přisypeme suchou rýži a opečeme ze všech stran, až trošku zprůhlední. Poté zalijeme vínem, přiklopíme pokličkou a necháme minutku vydusit. Podlijeme trochou vývaru, přiklopíme a zase vydusíme. Tímto způsobem pokračujeme dokud rýže nebude na skus. |
4 Hotovo | Do rýže dáme zbytek vývaru, máslo a sýr a necháme rozpustit. V této chvíli rozpálíme olej na pánvi a orestujeme zbytek česneku s chilli a bazalkou. Přidáme krevety, osolíme a z obou stran je krátce opečeme. Zakápneme citrónem. |
5 Hotovo | Na talíře rozdělíme risotto a poklademe krevetkami. Ihned podáváme. Risotto rychle vstřebává tekutinu. |