Ingredience
- 1400 ml horký osolený zeleninový vývarpříp. 2,5 bio zeleninového bujónu svařeného ve vodě
- 400 g rýže Arborio
- 250 g losos
- 150 ml bílé víno
- 50 ml sýr parmazánového typu
- 50 ml máslo
- 4 stroužky česnek
- 3 snítky tymián
- 1 cibule
- hrst čerstvý špenát
- olivový olej
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do kastrolu s větším průměrem nalijeme trochu oleje a orestujeme na něm posekanou cibuli a česnek dosklovata. Přisypeme nepropláchnutou rýži a za stálého míchání chvíli opékáme. Poté zalijeme vínem, promícháme, přiklopíme pokličkou a necháme vydusit. Poté přilijeme dvě sběračky vývaru, promícháme, přiklopíme a opět necháme vydusit. Přihodíme opláchnutý tymián, celé větvičky (na závěr je odstraníme). Takto pokračujeme, až bude rýže uvařená "na skus" a krásně krémová. Potom vhodíme pokrájené máslo, posekaný špenát a nastrouhaný sýr. Promícháme a necháme tři minutky odstát. |
2 Hotovo | Chviličku před dokončením risotta rozpálíme pánev s trochou oleje. Lososa osolíme, okyselíme citrónovou šťávou a opečeme jej na pánvi nejdřív kůží dolů. Asi 3-4 minutky z každé strany. Z boku vidíme, jestli už losos zesvětlel a je hotový. Vyndáme jej z pánve, odstraníme kůži a maso nakrájíme na kousky. Promícháme s risottem a ihned podáváme. Na talířích můžeme ještě posypat strouhaným sýrem. |