0 0
Krkonošské kyselo

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Krkonošské kyselo

Trendy:

      Postup přípravy

      Sdílet

      Kyselo jsem ještě nikdy nevařila. Dostala jsem na něj hroznou chuť a protože si krmím kvásek, rozhodla jsem se ho vyzkoušet. Nastudovala jsem recept na internetu a zjistila, že všude se uvádí téměř totožný. A taky jsem našla upozornění, že do kysela se dává z koření jen sůl a kmín a pokud se přidá něco jiného, že už to není krkonošské kyselo. Po ochutnání první lžíce nehotové polévky mi naskočila věta Trautenberka „To kyselo je moc kyselý!“ Tak jsem si ho upravila, aby nám  chutnalo.

      • 3 brambory
      • 1 cibule
      • olej
      • 150 g žitného kvásku
      • hrst sušených hub
      • sůl
      • kmín
      • 2 kostky zeleninového bujónu Wuerzl (Kaufland nebo zdravá výživa)
      • 1/2 šlehačky
      • 2 vejce
      • 1 lžíce másla

      Na oleji zpěníme cibuli s kmínem, zalijeme trochou vody, přidáme namočené sušené houby i s vodou (namočené ve vodě asi 20 minut) a vaříme. V jiném kastrolku uvaříme na kousky nakrájené oloupané brambory s trochou soli. Kvásek rozmícháme ve studené vodě a přes cedník nalijeme do základu polévky. Přidáme také bujónové kostky, promícháme a vaříme asi 20 minut za častého míchání. Potom do polévky přilijeme brambory (kdybychom je vařili rovnou s kváskem, byly by dlouho tvrdé). Uvařenou polévku zjemníme smetanou a případně dosolíme.

      Na pánvičce na másle umícháme vejce, trošku osolíme a hotovými ozdobíme polévku na talířích.

      Miriam

      Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

      předchozí
      Paštika z vepřových jater na červeném víně se zeleným pepřem
      další
      Uhlířské špagety s uzeným tempehem
      předchozí
      Paštika z vepřových jater na červeném víně se zeleným pepřem
      další
      Uhlířské špagety s uzeným tempehem

      Přidejte svůj komentář