Ingredience
Polenta
- 150 g instantní polenta
- cca 2 dl voda
- cca 2 dl mléko
- sůl
Houbová omáčka
- miska čerstvých nebo hrnek sušených lesní houby
- 2 stroužky česnek
- 1,25 dl šlehačkapříp. houbová šlehačka
- 1 ks cibule
- 1 lžíce máslo
- 1/2 kostky zeleninový bio bujón
- olej
- drcený kmín
- sůl
Medailonky
- 9 ks krůtí medailonky
- čerstvě mletý pepř
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Pokud vlastníme čerstvé houby, bude tohle jídlo hotové ráz na ráz. Houby v tomto případě jen očistíme a pokrájíme. |
2 Hotovo | Na pánvi rozpálíme olej s trochou másla a dozlatova orestujeme pokrájenou cibuli s česnekem. Na připravený základ nasypeme houby (čerstvé). Pokud použijeme sušené houby, vylovíme je z nálevu (ten si schováme) a pokrájíme. V obou případech necháme na cibuli krátce osmahnout. |
3 Hotovo | Osmahnuté houby (čerstvé) podlijeme troškou vody a dusíme. Osmahnuté sušené houby zalijeme nálevem, ve kterém se máčely, a také dusíme. Přidáme i rozdrobený bujón. Nebo máme-li, zalijeme pravým vývarem. |
4 Hotovo | Nakonec zalijeme šlehačkou nebo v lepším případě houbovou šlehačkou, dle chuti osolíme a ještě povaříme do zahoustnutí. |
5 Hotovo | Ohřejeme si mléko s vodou, osolíme a za stálého míchání metličkou sypeme polentu. Povaříme asi 3 minuty a stáhneme z plotny. Tekutiny dáme tolik, aby kaše byla krásně krémová. |
6 Hotovo | Medailonky klouby prstů naklepeme, osolíme, opepříme a na trošce oleje z obou stran prudce opečeme. |