Ingredience
Maso
- 4 krůtí paličky
- 40 g máslo
- 4 rozmarýna
- 4 česnek
- 1 cibule
- kmín
- sůl
- olej
Zelí
- 700 g bílé hlávkové zelí
- 4 lžíce jablečný ocet
- 2 lžíce máslo
- 1 cibule
- 1 lžíce třtinový cukr
- 1 lžička mletý kmín
- sůl
Knedlíky
- 500 g uvařené brambory
- 150 g hrubá mouka
- 100 g dětská krupička
- 1 vejce
- 1 lžíce olej
- 1 lžička jablečný ocet
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Krůtí paličky očistíme, otřeme ubrouskem a uvolníme kůži. Pod ní vložíme plátek másla, silnější plátek česneku a kousek rozmarýny. Cibuli nakrájíme na proužky a nasypeme jí do zapékací misky. Přidáme i rozpůlený česnek, větvičku rozmarýny a trochu oleje. Přilijeme půl deci vody. Na to položíme paličky. Osolíme, okmínujeme. Zakryjeme alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 150 st. C. Pečeme hodinu a půl. |
2 Hotovo | Mezitím si uvaříme brambory ve slupce. Necháme chvíli zchladnout a ještě teplé oloupeme. Dáme si vařit osolenou vodu na knedlíky. |
3 Hotovo | Brambory prolisujeme lisem na brambory nebo nastrouháme na jemném struhadle, zasypeme krupicí, moukou a solí. Přidáme vejce, ocet a olej a zpracujeme těsto. Nejlíp to jde na kuchyňské desce. Pracujeme rukama hezky svižně, protože když se do bramborového těsta přidá sůl, velmi rychle řídne. Musí to jít zkrátka ráz na ráz :) . Z těsta utvoříme váleček o průměru cca 6 - 7 cm a nakrájíme ho na 3 kusy. Vzniknou nám 3 knedlíky, které vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 15 minut. |
4 Hotovo | Po této době jeden knedlík vylovíme, překrojíme jej bílou nití a zkontrolujeme, jestli je uvnitř uvařený. Pokud ne, minutku dvě jim přidáme. Uvařené knedlíky nakrájíme na plátky bílou nití. Naskládáme do misky a přikryjeme. |
5 Hotovo | Taky si nachystáme zelí. Zelí a cibuli nakrájíme na nudličky. Nemícháme dohromady. V kastrolu rozpustíme máslo a necháme na něm trochu zpěnit cukr. Přidáme cibuli a restujeme, až začne lehce zlátnout. Často promícháme. Přisypeme zelí a drcený kmín a promícháme. Přilijeme trochu vody, přiklopíme a dusíme doměkka. Dochutíme solí a jablečným octem. |
6 Hotovo | Krůtí maso odkryjeme, obrátíme paličky, přidáme zbytek másla a teplotu zvýšíme na 190 st. C. Pečeme 20 minut. Pak maso opět obrátíme a pečeme dozlatova. Nakonec přilijeme trošku horké vody, promícháme a ještě 5 minut dopečeme. |