Ingredience
Krůtí pečeně
- 900 g horní krůtí stehno
- 250 ml drůbeží vývar
- 6 stroužků česnek
- 20 g máslo
- 1 lžička hladká mouka
- 1 cibule
- 1 větvička rozmarýna
- olej
- sůl
- kmín
Karlovarský knedlík
- 150 ml mléko
- 60 g hrubá mouka
- 40 g máslo
- 5 rohlík
- 2 vejce
- petrželka
- sůl
- muškátový květ
Zelí
- 500 g červené kysané zelí
- 1 cibule
- 1 brambora
- sůl
- cukr krupice
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Krůtí stehno očistíme vlhkým ubrouskem. Dlaněmi do něj vmasírujeme olej. Osolíme, okmínujeme a rozložíme do pekáčku na trochu oleje. Obložíme oloupaným česnekem a rozčtvrcenou cibulí. Vedle položíme také větvičku rozmarýny. Zakryjeme alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 190 st. C. 20 minut předpečeme a pak alobal odstraníme. Dopečeme dozlatova, cca 40 minut. Občas lžící nabereme trochu výpeku a maso polijeme. |
2 Hotovo | V malém kastrolku zpěníme máslo a přidáme k němu mouku. Promícháme a pár minutek smažíme řídkou jíšku. Zalijeme vlažným vývarem a metličkou rozmícháme. Vlijeme k hotovému masu a ještě 10 minut pečeme. Maso nakrájíme na plátky. |
3 Hotovo | Rohlíky nakrájíme na kostičky. Pokud jsou čerstvé, dáme je před pečením masa na chvíli okorat do mírně vytopené trouby. Rozehřejeme máslo, vlažné smícháme se žloutky, mlékem, solí, posekanou petrželkou a muškátovým květem. Vyšleháme vidličkou. Nalijeme na rohlíky, přisypeme mouku, promísíme a zlehka vmícháme polotuhý sníh ušlehaný z bílků. Do bílků před šleháním přidáme špetičku soli. |
4 Hotovo | Na stůl si rozprostřeme kus fresh fólie. Podélně na ní přemístíme polovinu těsta a delší strany přehneme přes knedlík. Krajne tatočíme jako "bonbon" a těsto vytvarujeme do tvaru knedlíku. Chytíme konce fólie a knedlíkem chvilku točíme jako švihadlem, aby se fólie utáhla. Stejně zabalíme i druhou část těsta. Ostrým nožem fólii na několika místech propíchneme a vložíme do vroucí vody. Vaříme cca 18 minut. V polovině varu knedlíky převrátíme. Hotové vyndáme z fólie, necháme je chviličku vydýchat a nakrájíme pomocí bílé nitě. |
5 Hotovo | Nakonec připravíme zelí. Ochutnáme, jestli není moc kyselé. Případně propláchneme vodou. V kastrolu rozehřejeme olej a orestujeme na něm pokrájenou cibuli. Přihodíme zcezené zelí, dle chuti osolíme a ocukrujeme. Oloupeme brambor a nastrouháme najemno. Vmícháme do brambor a přibližně 10 minut dusíme. |