Ingredience
Rarášci
- 600 g krůtí prso
- 100 ml světlé pivo
- 70 g hladká mouka
- 45 g bramborový škrob
- 40 g kremžská hořčice
- 2 vejce
- 2 lžíce sojová omáčka
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olej
Smetanové šťouchané brambory
- 800 g brambory
- 100 g libová slanina
- 40 g máslo
- 40 ml šlehačka
- 3 jarní cibulka
- 2 mrkev
- kmín
- drcený kmín
- sůl
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdřív si nakrájíme krůtí prso na malé řízečky, silné max do 1 cm. Klouby prstů je ještě lehce poklepáme. Ve vyšší misce smícháme pivo s vejci, moukou, škrobem, hořčicí, sojovkou, solí a pepřem. Metličkou vyšleháme dohladka. Řízečky do marinády naložíme a necháme odstát minimálně 1 hodinu. Pokud necháme dýl (klidně i přes noc), vložíme do lednice. |
2 Hotovo | Mezitím si oloupeme a nakrájíme brambory. Osolíme, okmínujeme a uvaříme doměkka. Klidně je necháme zchladnout. Nakrájíme slaninu na kostičky, cibulky na kousky a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Do vyšší pánve nalijeme trošku oleje a orestujeme na něm mrkev. Jen chviličku. Přidáme slaninu, drcený kmín a necháme ještě chvíli restovat. Nakonec vsypeme cibulku a už jen krátce prohřejeme. Necháme odstát do doby, než začneme smažit rarášky. |
3 Hotovo | Do pánve nalijeme vyšší vrstvu oleje a rozpálíme při trošku vyšší než střední teplotě. Když je olej dostatečně horký, z marinády vyndaváme řízečky a smažíme z obou stran dozlatova. |
4 Hotovo | Zároveň zahřejeme pánev se směsí na brambory. Brambory nahrubo pošťoucháme šťouchadlem a přemístíme je do horkého základu. Za častého promíchání opečeme. Na dně se utvoří zlatavý povlak. Vařečkou brambory odhrneme kousek na stranu a do pánve dáme máslo. Když se rozpustí, přidáme šlehačku a vše promícháme. Ještě 2 minutky opékáme a stáhneme z plotny. |