Ingredience
- 4 krůtí řízky
- 4 plátkový tvrdý sýr
- 4 celá sušená rajčata
- 4 velké lístky bazalka
- sůl
Omáčka
- 150 ml drůbeží vývar
- 50 ml bílé víno
- 30 ml máslo
- 1 šalotka
- 1 stroužek česnek
- olej
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Brambory
- 6 brambory
- sůl
- drcený kmín
- olivový olej
Salát
- 1 červená paprika
- 1 oranžová paprika
- 2 lžíce olivový olej
- 2 lžíce citrónová šťáva
- 1 lžíce jablečný koncentrátpříp. 1 lžička cukru
- špetka sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdřív oloupeme brambory, opláchneme, osušíme a nakrájíme na čtvrtky. Plech vyložíme pečícím papírem, brambory na něj rozložíme, osolíme, okmínujeme a pokapeme olivovým olejem. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 st. C a pečeme 35 minut. |
2 Hotovo | Řízky jemně naklepeme paličkou a na každý položíme plátek sýra. Rajčata překrojíme napůl a položíme je vedle sebe na kratší stranu řízku. Přidáme po lístku bazalky. Srolujeme a prsty utahujeme. Zajistíme párátky a ze všech stran osolíme. Šalotku pokrájíme na drobné kostičky. V kastrolu, který je vhodný do trouby, rozpálíme olej na střední teplotu. Vložíme do něj roládky a necháme ze všech stran zatáhnout. Roládky přesuneme na stranu a na volné místo vsypeme šalotku. Za častého míchání necháme zesklovatět. Když začnou okraje jemně zlátnout, přidáme prolisovaný česnek, promícháme a zalijeme ohřátým vínem. Necháme vydusit a přilijeme horký vývar. Osolíme, opepříme. Přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby k bramborám. Mělo by to být asi 20 minut do konce pečení brambor. |
3 Hotovo | Připravíme si salát. Papriky omyjeme a nakrájíme na kostičky. Ve skleničce vidličkou prošleháme olivový olej s citrónovou šťávou, jablečným koncentrátem (nebo cukrem) a solí. Zalijeme salát. |
4 Hotovo | Z trouby vytáhneme kastrol s masem, maso vyndáme a přikryjeme alobalem, šťávu při silné teplotě na plotně zredukujeme a nakonec v ní rozpstíme máslo. |