Ingredience
- 4 ks krůtí řízky
Marináda
- 3 lžíce olivový olej
- 2 lžíce kokosové mléko
- z 1 ks limetová šťáva
- 1 lžíce agávový siruppříp. javorový, rýžový nebo med
- 1 lžíce sojová omáčka
- 1 lžička strouhaný zázvor
- 1 lžička rybí omáčka
- 1 ks chilli paprička
- 1 stroužek česnek
Arašídová omáčka
- 350 ml kokosové mléko
- 3 vrchovaté lžíce arašídové máslo
- 2-3 lžíce sojová omáčka
- 2 stroužky česnek
- 1 ks šalotka
- 1 lžička strouhaný zázvor
- 1 lžička třtinový cukr
- 1/2 chilli paprička
- trocha sezamový olejpříp. olivový
Zeleninový salát
- 2 ks pak choinebo ledový salát 2 listy
- 1 ks vodnice
- 1 ks mrkev
- 1 ks tenkostěnná červená paprika
Zálivka
- 6 stroužků česnek
- 3 lžíce sojová omáčka
- 2 lžíce voda
- 2 lžíce jablečný ocet
- 2 lžíce med
- 1 lžíce strouhaný zázvor
- z 1 ks citrónová šťáva
- 1/2 dl sezamový olejpříp. řepkový
- na posypání sezamová semínka
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | V podlouhlé misce smícháme sezamový olej s kokosovým mlékem, šťávou z limety, agávový sirup, sojovku, strouhaný zázvor, rybí omáčku, posekanou chilli papričku a prolisovaný česnek. |
2 Hotovo | Krůtí maso nakrájíme na tenké dlouhé pásky, které napícháme na špejle (jako bychom překládali papír na harmoniku). Pokládáme do misky s marinádou a důkladně v ní maso smáčíme. Uzavřeme víčkem a necháme v lednici aspoň hodinu odležet. |
3 Hotovo | Mezitím si připravíme arašídovou omáčku. Na sezamovém oleji zpěníme drobně pokrájenou šalotku s prolisovaným česnekem, přidáme cukr, chilli papričku, zázvor, kokosové nmléko, arašídové máslo a sojovku. Chvilku zahříváme, až se chuť ingrediencí dokonale prostoupí a odstavíme z plotny. |
4 Hotovo | Připravíme si zeleninu na salát. Mrkev a vodnici nastrouháme, ideálně na V-krouhači, na tenké nudličky, papriku na tenké proužky a salát na kousky. V míse promícháme a těsně před podáváním pokropíme zálivkou a posypeme sezamem. |
5 Hotovo | Zálivku si nachystáme v hrnečku vyšleháním prolisovaného česneku se sojovkou, vodou, octem, medem, strouhaným zázvorem, citrónovou šťávou a olejem. |
6 Hotovo | Když máme vše nachystáno, rozehřejeme na pánvi trošičku oleje (ideálně se hodí grilovací pánev) a špízky na ní z obou stran rychle opečeme dozlatova. |