Ingredience
Kari
- 400 ml kokosové mléko
- 300 g krůtí prso
- 5 ks lahůdková cibulka
- 4 stroužky česnek
- 1 ks rajče
- mísa čerstvý špenát
- hrst čerstvé arašídy
- 1 lžíce zelená kari pasta
- 1 lžíce sojová omáčka
- 1 lžíce kokosový olej
- 1 lžička kukuřičný škrob
- dle chuti sůl
Rýže
- 1 hrnek jasmínová rýže
- 1 a půl násobek voda
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Asijská jídla vynikají svojí rychlou přípravou, takže je nutné mít všechno nachystané dopředu. Maso nakrájíme na nudličky, rajče nařízneme do křížku, spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na kousky. Cibulky nakrájíme na kousky včetně zelených částí, česnek nakrájíme na plátky. Špenát propláchneme vodou a odkapaný přendáme do mixéru. Zalijeme kokosovým mlékem a rozmixujeme. Čerstvé arašídy promneme v prstech a sloupneme hnědou slupičku z těch, na kterých nedrží pevně, nebo koupíme již oloupané. |
2 Hotovo | Rýži propláchneme vodou a v hrnci doplníme jeden a půl násobkem vody čerstvé. Osolíme a vaříme zvolna cca 12 minut. Pokud vaříme na plynu, je lepší použít rozptylovač plamene, protože se nám rýže snáz uvaří a nepřipálí se. |
3 Hotovo | Ve větší pánvi (ideálně wok) rozpálíme kokosový tuk. Přihodíme pokrájenou cibulku a česnek a zpěníme. Přisypeme pokrájené maso a arašídy a zprudka orestujeme. Přidáme rajčata a kari pastu a ještě chvilku restujeme. Zalijeme rozmixovaným špenátem. Ochutíme sojovkou a případně troškou soli. Promícháme, přivedeme k bodu varu a dusíme asi 3 minuty. Ve skleničce rozmícháme škrob s trošičkou vody a přilijeme k masu. Ještě chvilku povaříme, až směs zahoustne a stáhneme z ohně. |