Ingredience
Vývar
- 1500 ml voda
- 1 krůtí krkcca 500 g, nebo křídlo, kus stehna
- 2 mrkevvětší
- 2 petrželvětší
- 2 stroužky česnek
- 0,25 celer
- 1 cibule
- 2 bobkový list
- 5 kuliček nové koření
- 5 kuliček celý pepř
- sůl
- petrželka
Celestýnské nudle
- 130 ml mléko
- 70 g hladká mouka
- 1 vejce
- 1 lžička olivový olej
- velká špetka sůl
- muškátový oříšek
- petrželka
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Maso očistíme, opláchneme, případně naporcujeme a vložíme do hrnce se studenou vodou. Přidáme oloupaný česnek, 1 očištěnou mrkev, petržel a polovinu připraveného celeru. Cibuli očistíme, ale neloupeme a také vložíme do hrnce. Přidáme nové koření, pepř a bobkový list. Zakryjeme pokličkou a při střední teplotě přivedeme k varu. Jakmile voda začne vřít, teplotu stáhneme na minimum a zvolna "táhneme" 2 hodiny. |
2 Hotovo | Připravíme si těsto na celestýnské nudle. Do mléka metličkou všleháme vejce, přisypeme mouku, osolíme větší špetkou soli, přikápneme olivový olej a okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem. Necháme odstát aspoň půl hodiny, aby se vše dobře propojilo. Pak vmícháme drobně posekanou petrželku. |
3 Hotovo | Zbylou mrkev, petržel a celer nakrájíme na droboučké kostičky a orestujeme na troše olivového oleje. Na nepřilnavé pánvi usmažíme dvě velké palačinky, z obou stran krásně dozlatova. Hotové stočíme do ruliček a nakrájíme na cca půl centimetrové plátky. |
4 Hotovo | Před dokončením osolíme polévku a ještě chvilku povaříme. Potom přecedíme do nového hrnce, obereme maso a vrátíme do polévky. Přidáme orestovanou zeleninu. Na talířích polévku ozdobíme celestýnskými nudlemi a petrželkou. |