Ingredience
- 750 ml zeleninový vývar
- 100 ml šlehačka
- 30 g máslo
- 30 g hladká mouka
- 3 brambory
- 1 miska lišky
- 1 cibule
- 1 lžíce třtinový cukr
- 1 lžíce jablečný ocet
- kopr
- 5 kuliček nové koření
- 2 bobkový list
- 0,5 lžičky mletý kmín
- dle chuti sůl
A ještě
- 4 vejce
- 4 lžíce zakysaná smetana
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme jemně nasekanou cibuli, zasypeme troškou cukru a restujeme, až cibule zesklovatí. Potom přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme vývarem. Přidáme oloupané a pokrájené brambory a přepůlené lišky. Okořeníme bobkovým listem, novým kořením a kmínem. Osolíme dle chuti (pokud použijeme bujóny, nesolíme). Povaříme do změknutí brambor. |
2 Hotovo | Když už jsou brambory měkké, ochutíme jablečným octem a minutku povaříme. Zalijeme šlehačkou, povaříme další minutu a nakonec přisypeme posekaný kopr - dále už nevaříme. |
3 Hotovo | V malém kastrůlku přivedeme k varu osolenou vodu. Teplotu snížíme, aby voda jen perlila. Vejce po jednom rozklepneme do malé mističky. Ve vodě lžící utvoříme vír a doprostřed vyklopíme vejce. Vaříme 3 minuty a pak děrovanou sběračkou vyjmeme. Takto uvaříme postupně všechna vajíčka. |
4 Hotovo | Polévku na talíři ozdobíme lžící zakysané smetany a ztraceným vejcem. |