Postup přípravy
Pokud se budeme bavit o kebabu, šašliku, špízu nebo ražniči, vězte, že všechno jsou to úpravy masa napíchnutého na špeli. Zrovna tak satay, které takto připravují v Indonézii.
Na nepočitatelně porcí budeme potřebovat:
Marináda na medailonky
- 1 dl olivového oleje
- šťáva z půl limetky
- 2 lžíce švestkového sirupu
- 2 polévkové lžíce sojové omáčky
- hrubě mletý pepř
250 g krůtích prsou
250 g kuřecích prsou
Marináda na rybu
- 1 dl olivového oleje
- šťáva z půl limetky
- 1 a půl lžičky červené kari pasty
- 3 velké stroužky česneku
- 1 lžíce medu
- 2 polévkové lžíce sojové omáčky
1 velký rybí filet (my měli Mahi-mahi)
Marináda na satay
- 1/2 dl oleje
- 1 lžíce třtinového cukru
- 4 lžíce ústřičné omáčky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- trocha oleje na potření špízů
250 g krůtích prsou
250 g kuřecích prsou
Arašídová omáčka k satay
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- trochu olivového oleje
- 1/2 chilli papričky
- 2-3 lžíče sojové omáčky
- 400 ml kokosového mléka
- 1 lžička třtinového cukru
- 4 vrchovaté lžíce arašídového másla
- citron
Omáčka na grilovanou zeleninu
- 1 dl olivového oleje
- 1 lahůdková cibulka i se zelenou částí
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky červené kari pasty
- kůra a šťáva z 1/2 důkladně umyté limetky (máčím v octu a drhnu kartáčkem)
- 1 lžíce tmavého balzamikového octa
- 1 lžíce vinného octa
- 1 lžička sypkého zeleninového bio koření
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 vrchovatá lžíce arašídového másla
1 cuketa, 1 žlutá paprika, 1 červená paprika, cherry rajčátka
Pokud jste dočetli až sem, klobouk dolů a jdem na to. Část krůtích a kuřecích prsou nakrájíme na dlouhé plátky, vybereme rovnější dlouhou část řízku, zakrojíme nožem asi 1,5 cm plátek, ale nedokrojíme až dokonce. Odměříme druhý, stejně silný a ten dokrojíme. Pak maso roztáhneme a vznikne nám dlouhá nudle. To samé uděláme s krůtím masem. Vezmeme špejli, na jednom konci na ní maso napíchneme, obmotáme kolem špejle a zase napíchneme. Takto pokračujeme s celým plátkem masa. Na špejli nám vzniknou takové vlnovky. Zbytek masa a rybu nakrájíme na medailonky.
Marinády na medailonky a rybu připravíme z popsaných ingrediencí a vidličkou vyšleháme. Maso do nich ze všech stran namočíme a necháme v lednici přes noc.
Marinádu na satay připravíme z popsaných ingrediencí v mixéru. Připravené špízy potřeme olejem a polijeme nachystanou omáčkou. Takto připravené maso také necháme v lednici uležet do druhého dne.
Omáčku k satay si připravíme následovně: šalotku a česnek drobně nakrájíme a orestujeme na oleji. Přidáme nastrouhaný zázvor, cukr, nakrájenou chilli papričku a ještě chvíli opékáme. Zakápneme sojovkou a necháme vydusit téměř dosucha. Potom zalijeme kokosovým mlékem a povaříme do zhoustnutí. Chvíli před koncem přípravy vmícháme arašídové máslo. Omáčku přeléváme přes ogrilované satay.
Ingredience na omáčku ke grilované zelenině nandáme do zavařovací sklenice, zašroubujeme a řádně protřepeme. Při grilování přelijeme do mísy, do které postupně dáváme ogrilovanou zeleninu a promícháme.