Ingredience
- 350 g kuřecí prsa
- 200 ml kuřecí vývar
- 60 g pražené arašídy
- 2 vejce
- 2 stroužky česnek
- 2 jarní cibulka
- 2 lžíce sojová omáčka
- 1 mrkev
- 1 limetaideálně nahradit tamarindovou omáčkou
- 1 zarovnaná lžíce třtinový cukr
- 1 cibule
- dle chuti chilli vločkyideálně čerstvé
- 1 lžička sušený zázvorideálně čerstvý cca 2 cm
- kokosový olej
- na ozdobení čerstvý koriandr
Příloha
- 150 g jasmínová rýžeideálně ploché rýžové nudle
- sůl
Postup přípravy
Mohlo to být takové bezva pad thai, kdybych nepodcenila přípravu :). Mysl mi zastínila nudící se limeta v lednici a to, že jsem v obchodě objevila čerstvý koriandr. A už se mi v hlavě rozvířil plán, jak se blýsknu naší oblíbenou asijskou pochoutkou. Jenže když došlo na lámání chleba, zjistila jsem, že jsem nekoupila čerstvý zázvor a chilli papričku (ty nahradila sušená varianta) a ploché rýžové nudle (vzala jsem na milost jasmínovou rýži).
Tamarindová omáčka u nás není úplně běžná a ta, kterou jsem si přivezla z Thajska už došla. Takže jsem jí nahradila limetovou šťávou. To mi nepřijde úplně špatně. Když jsem totiž v Chiang Mai absolvovala kurz vaření, specialně na náhradu tamarindu jsem se ptala. Lektor mi tenkrát odpověděl, že lze limetovou šťávou nahradit, ale že je to škoda, že se z ní zbytečně vyvaří vitamín C.
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Jako u všech asijských jídel je nezbytné si vše připravit dopředu. Cibuli nakrájíme na nudličky, česnek rozmáčkneme plochou nože a posekáme, mrkev nastrouháme na nudličky, jarní cibulku nakrájíme na kousky. Maso očistíme od tučných a blanitých částí a nakrájíme na nudličky. A také si zahřejeme trochu vývaru. |
2 Hotovo | Zároveň si dáme vařit rýži. Několikrát jí propláchneme studenou vodou, pak doplníme jeden a půl násobkem vody čisté, osolíme, přikryjeme pokličkou a uvaříme doměkka, cca 12 minut celkem. V případě použití rýžových nudlí se řídíme návodem na obalu. |
3 Hotovo | Pak si na pánvi rozpálíme trochu oleje s třtinovým cukrem (preferuju nepřilnavou), kdo má plynový sporák a wok, je to ta nejlepší varianta. Do oleje dáme nakrájené maso a velmi krátce necháme zatáhnout. Naběračkou odhrneme ke straně a na uvolněné místo přemístíme cibuli s česnekem a mrkev. Okořeníme zázvorem, chilli vločkami a trochou soli. Zase krátce zarestujeme a odhrneme. Na uvolněné místo vylijeme rozkvedlaná vejce, krátce necháme srazit a promícháme s ostatními ingrediencemi. |
4 Hotovo | Zakápneme vývarem, sojovkou a šťávou z půlky limety. Zase krátce zahřejeme, stáhneme z plotny a servírujeme bohatě ozdobené koriandrem a limetovými měsíčky na dochucení. |